19-vuotiaan supertähden liian läheiset välit venäläisen olympiavoittajan kanssa aiheuttivat selkkauksen – tämä kuva oli liikaa Ukrainan puolustusministeriölle

Ukrainan ja Venäjän jännittyneet välit näkyvät myös olympialaisissa. Tokiossa korkeushypyn pronssia voittanut ukrainalainen Jaroslava Mahutshik on saanut kotimaassaan raivoisaa palautetta poseerattuaan kaulakkain venäläisvoittajan Marija Lasitskenen kanssa. Asiaan on puuttunut myös maan puolustusministeriö.

Mahutshik hyppäsi pronssille kovatasoisessa kilpailussa ylitettyään korkeudessa 2.00 olleen riman. Australian Nicola McDermott oli toinen maanosan ennätyksellä 2.02. Voiton vei Venäjän olympiakomitean joukkuetta edustanut Lasitskene kauden parhaallaan 2.04.

Kilpailun jälkeen kolmikko poseerasi onnellisena yhteiskuvissa. Suurimman huomion ovat saaneet kuvat Venäjän olympiakomitean lippua pitelevästä Lasitskenestä ja Ukrainan lippua pitelevästä Mahutshikista.

Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Maliarin mukaan osa ukrainalaisista on suhtautunut vihaisesti Mahutshikin kaulailuun venäläisurheilijan kanssa. Ukrainan ja Venäjän välit ovat olleet jännittyneet Venäjän vallattua Krimin Ukrainalta vuonna 2014. Ukrainan joukot ovat vuodesta 2014 lähtien käyneet sotaa Venäjän tukemia joukkoja vastaan Itä-Ukrainassa.

Maliar kommentoi tapausta Facebook-kirjoituksessaan ja muistutti urheilijoita näiden vastuusta. Hän myös mainitsi Mahutshikin työskentelevän Ukrainan armeijassa. Lasitskene puolestaan on Venäjän armeijan urheilija. Ukrainalaisen Hromadske-uutissivuston mukaan hyppääjä ylennettiin kapteeniksi vuonna 2019.

– Ukrainaa kansainvälisissä kilpailuissa edustavien urheilijoiden on ymmärrettävä, että Venäjän ja Ukrainan välinen sota on käynnissä Ukrainassa, mikä asettaa tiettyjä rajoituksia ja velvollisuuksia, Maliar kirjoitti.

Maliarin mukaan vihollinen voi käyttää hyväkseen "ukrainalaisten kannattamien rakastettujen urheilijoiden huolimatonta käytöstä" informaatiovaikuttamisoperaatioissaan. 

Hän kuitenkin kehotti ukrainalaisia pidättäytymään Mahutshikin arvostelusta siihen saakka, kun tämä pääsee kertomaan oman versionsa tapahtumista.

– Hän on vielä Tokiossa. Välittömästi, kun hän palaa, minulla on tapaaminen hänen kanssaan. Kerron sitten keskustelumme tuloksista.

Nyt 19-vuotias Mahutshik voitti hopeaa Dohan MM-kilpailuissa vuonna 2019 ulkoratojen ennätystuloksellaan 2.04. Tulos on myös alle 20-vuotiaiden maailmanennätys. Hallikilpailussa hän on hypännyt parhaimmillaan 2.06 viime helmikuussa. 

Lue myös:

    Uusimmat