Ukrainan yleisurheilulegendasta Sergei Bubkasta raju Venäjä-syytös: "Kaksinaamainen paskiainen"

Seiväslegenda Bubka kertoo, mikä tekee Armand Duplantisista niin hyvän 0:55
Katso videolta: Sergei Bubka kommentoi aiemmin heinäkuussa MTV Urheilulle, miksi Ruotsin Armand Duplantis on niin hyvä seiväshyppääjä.

Ukrainan yleisurheilulegendaa Serhi Bubkaa syytetään kaupanteosta Venäjän kanssa. Tutkivan journalismin bihus.info -sivusto kertoo, että Bubka ja hänen veljensä Vasili Bubka ovat myyneet polttoainetta venäläisille. 

Bihus.info -sivusto on jakanut artikkelissaan kolme sopimusasiakirjaa kaupanteosta venäläisten kanssa. Niissä on Bubkan veljen allekirjoitus, mutta Bubka on merkitty Mont Blanc -yrityksen toiseksi omistajaksi. Bubkan kerrotaan saaneen kaupanteon yhteydessä venäläisen sosiaaliturvatunnuksen. 

Veljekset olisivat myyneet polttoainetta melkein miljoonan ruplan (noin 10000 euroa) edestä Venäjän miehittämän Donetskin alueella. Kaupantekoa on käyty asiakirjojen mukaan kolmesti tämän vuoden toukokuun aikana. Niiden mukaan polttoainetta on myyty yhteensä 14700 litraa. Sopimuksissa sanotaan myös, että Vasili Bubka on Venäjän kansalainen. Sergei Bubka on mainittu Ukrainan kansalaisena.

Mont Blanc ei itsessään myy polttoainetta, vaan kuponkeja, joita voi käyttää yrityksen bensa-asemilla. Niitä on tällä hetkellä kuusi ja ne ovat kaikki Venäjän miehittämällä alueella Ukrainassa.

Olympiakullan ja kuusi seiväshypyn maailmanmestaruutta ulkoradoilla voittanut Bubka on joutunut myrskyn silmään artikkelin tultua julki. Bubkan asianajaja Sergei Jakimets sanoi vesti.ua -sivuston mukaan, että yleisurheilulegenda aikoo haastaa artikkelin tehneet toimittajat oikeuteen. 

Bubkaan kohdistunut syytös on saanut ukrainalaiset raivostumaan ja häntä on kutsuttu sosiaalisessa mediassa petturiksi.

– Hän oli joskus upea urheilija, yksi sukupolveni idoleista. Onkin niin, että hän on kaksinaamainen paskiainen, kirjailija Armen Gasparyan kirjoitti Telegramissa.

Bubka on aiemmin edustanut Venäjä-myönteistä ja nykyään kiellettyä Alueiden puoluetta, jossä hän toimi Viktor Janukovitshin neuvonantajana. Janukovyts toimi presidenttina vuoteen 2014 asti, mutta nykyään hän on maanpaossa Venäjällä. 

59-vuotias Bubka toimi vielä Ukrainan olympiakomitean johdossa, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Hän jätti tehtävän viime marraskuussa, mutta on vielä komitean hallituksen jäsen. NRK:n mukaan monet urheilijat ovat painostaneet Ukrainan olympiakomiteaan kommentoimaan Bubkan tapausta. Se pitää tiistaina kokouksen, johon osallistuu useita komitean jäseniä ja urheilijoita.

Lue myös:

    Uusimmat