Valko-Venäjä vainoaa Lukashenkaa arvostelevia urheilijoita – nyt pidätettiin freestylehiihdon maailmanmestari

Valkovenäläisen Urheilusolidaarisuussäätiön mukaan poliisi nappasi 25-vuotiaan Aljaksandra Ramanouskajan harjoitusten jälkeen, ja hänet vietiin poliisiasemalle Minskissä.  

Valko-Venäjällä urheilijoiden on parasta vain keskittyä urheiluun ja pitää suunsa kiinni presidentti Aljaksandr Lukashenkan diktatuurista. Tai muuten. Tällä kertaa viranomaiset pidättivät 25-vuotiaan Aljaksandra Ramanouskajan. Olympiatason freestylehiihtäjä voitti kultaa hypyissä lajin MM-kisoissa Park Cityssä Utahissa Yhdysvalloissa 2019.    

Paikallisen median mukaan poliisi pidätti Ramanouskajan hallinnollisen rikkomuksen takia. Sen tarkempaa tietoa pidätyksestä ei ole, uutisoi Reuters.

Valkovenäläisen Urheilusolidaarisuussäätiön mukaan poliisi nappasi Ramanouskajan harjoitusten jälkeen, ja hänet vietiin poliisiasemalle Minskissä.  

Yli 2 000 urheilijan ja valmentajan avoin kirje   

Ramanouskaja on yksi niistä yli 2 000 urheilijasta ja valmentajasta, jotka allekirjoittivat elokuun 2020 presidentinvaaleja arvostelleen avoimen kirjeen. Kirje vaati uusia vaaleja, ja mielenosoituksssa vangittujen ihmisten vapauttamista.

Vaaleissa Lukashenka järjesti itselleen jatkoaikaa vuonna 1994 alkaneelle johtajakaudelleen.   

Ramanouskajalla on kohtalontovereita.

Moniottelijat pakenivat Saksaan

Esimerkiksi Pekingin olympialaisissa 2008 hopeaa voittanut kymmenottelija Andrei Krautshanka istui lyhyen aikaa vankilassa loppuvuodesta 2020,  ja hänet erotettiin maajoukkueesta. Viime keväänä hän sekä huutokauppasi mitaleitaan että oli 10 päivän syömälakossa protestina kotimaansa tilanteelle.

Krausthanka ja puolisonsa, seitsenottelija Jana Maksimaja lapsineen, lähtivät maanpakoon Saksaan.

Yhdysvalloissa naisten ammattikoripalloliiga WNBA:ssa pelannut Jelena Leutshanka puolestaan oli vankilassa lokakuussa 2020, huonon kohtelun saattelemana.

Pikajuoksija yritettiin pakottaa paluukoneeseen

Kuluneen kesän näkyvin tapaus oli Tokion olympialaisissa pikajuoksijana kisannut Krystsina Tsimanouskaja.

Vaikka Lukashenkalla ei ollut asiaa kisakatsomoon Tokiossa, Valko-Venäjän joukkueen virkailijat toteuttivat tämän politiikkaa. Arvosteltuaan joukkueen johtoa, hänet suljettiin pois joukkueesta ja yritettiin pakottaa paluulennolle Minskiin.

Tsimanouskaja kieltäytyi ja päätyi Puolaan. Aiemmin Tsimanouskaja oli kuvaillut Valko-Venäjän tilannetta kauheaksi.

Viime elokuussa Valko-Venäjältä pakeni Ukrainaan minskiläisen käsipalloseura Vitsjazin valmentaja Kanstantsin Jakauleu. Tätä ennen hän istui vankilassa 15 päivää, vastustettuaan  Lukashenkaa.  

Jääkiekon MM-kisat kirvelevä oma maali 

Jääkiekon tämän vuoden MM-kisojen siirtäminen pois Valko-Venäjältä oli Lukashenkalle iso imagotappio poliittisesti ja henkilökohtaisesti.

Suomen lailla jääkiekko on iso laji Valko-Venäjällä. Lajifani Lukashenka myös muistetaan yhteisistä kiekko-otteluista Vladimir Putinin kanssa. Johtajat punoivat kiekkojuonia samassa kaukalossa ja joukkueessa esimerkiksi viime vuoden helmikuussa Sotshissa.

Tehoketju Putin-Lukashenkan joukkue voitti 13-4. 

Lue myös:

    Uusimmat