Ukrainan kenraali: Tilanne itärintamalla on äkisti "huonontunut merkittävästi"

Venäjä tekee itärintaman pohjoispuolella päivittäin panssarien tukemana kymmeniä hyökkäyksiä, väittää ukrainalaiskenraali.

Ukrainan armeijan maavoimien komentaja, kenraalieversti Oleksandr Syrskyin mukaan tilanne Koillis-Ukrainan Kupjanskin ja Itä-Ukrainan Lymansin suunnalla on "huonontunut merkittävästi viime päivinä".

– Venäjä on toipunut tappioista kahdessa kuukaudessa ja aloittanut aktiiviset hyökkäykset ensin Makiivkan alueella ja myöhemmin Kupjanskin suunnalla, Syrskyi kertoo Ukrainan armeijan tiedotuksen mukaan.

Syrskyin mukaan Venäjä pyrkii piirittämään Kupjanskin kaupungin ja siirtämään rintamalinjan Oskiljoelle. Taistelualue on sama, jolla Ukraina teki syyskuussa 2022 nopeaan läpimurtoon pystyneen vastahyökkäyksen.

Venäjä tekee tällä hetkellä joka päivä "kymmeniä hyökkäyksiä panssaroitujen ajoneuvojen tuella", Syrskyi väittää. Venäjä käyttää ukrainalaiskomentajan mukaan lisäksi voimakasta tykistö- ja kranaatinheitintulta joukkojensa tukemiseen.

Venäjä on hyökännyt pitkin kesää Koillis-Ukrainan Kupjanskin alueella joukoilla, joita on kuvattu voimayhtymäksi. 

Suomen entisen tiedustelupäällikön, nykyisen kansanedustaja Pekka Toverin (kok.) mukaan kyseisten hyökkäysten tavoite on ollut ennen kaikkea sitoa Ukrainan joukkoja kauas etelärintamasta, joka on ollut Ukrainan vastahyökkäyksen pääsuunta 4. kesäkuuta alkaneessa vastahyökkäyksessä.

Ukrainan itärintama 13. lokakuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyksiä, siniset Ukrainan. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.
Ukrainan itärintama 13. lokakuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyksiä, siniset Ukrainan. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.

Ukrainalaiskomentaja: Venäjä kärsii suuria tappioita

Syrskyi väittää Venäjän kärsineen hyökkäyksissään merkittäviä tappioita ilman olennaista menestystä. Ukrainan viime päivien väittämät Venäjän kärsimistä tappioista ovat olleet poikkeuksellisen suuria erityisesti sotilaiden ja panssarikaluston suhteen.

Pekka Toveri muistuttaa, että Ukrainan antamat luvut "eivät ole kauhean tarkkoja".

– Syystä tai toisesta pukkaa olemaan lisää ilmoituksissa. En ole nähnyt puolueettomia arvioita, joissa oli todennettu näitä tappioita, Toveri sanoo puhelimitse MTV Uutisille.

Toverin mukaan keskeinen syy Venäjän mahdollisesti huomattavasti aikaisempaa suurempiin tappioihin on se, että Venäjä on siirtynyt useilla alueilla hyökkäämään. 

Venäjän YK:n suurlähettiläs Vasili Nebenzya väitti perjantaina, että venäläisjoukot ovat Ukrainassa jälleen siirtyneet "aktiivisiin taisteluoperaatioihin melkein koko eturintamalla".

Näistä Venäjän "aktiivisista taisteluoperaatioista" eli käytännössä hyökkäyksistä tiettävästi suurin on 10. lokakuuta aloitettu operaatio Itä-Ukrainan Avdijivkan kaupungin ympäristössä. Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) kuvailee kyseistä hyökkäystä merkittäväksi.

ISW katsoo, että Kreml todennäköisesti pyrkii viestittämään, että Venäjän uudet hyökkäykset tarkoittavat sitä, että venäläisjoukoilla on jälleen operatiivinen aloite käsissään Ukrainassa.

Ukrainan armeija julkaisi vahvistamattoman videon panssarivaunujen yhteenotosta: Lähitaistelu päättyy räjähdykseen 0:36
Ukrainan armeijan syyskuussa julkaisema video, jossa väitetään näkyvän, miten Ukrainan T-64BV-panssarivaunu tuhoaa lähietäisyydeltä Venäjän T-72B3-panssarivaunun. Videon kuvausaikaa- ja paikkaa ei ole vahvistettu.

Lue myös:

    Uusimmat