Mainos

Venäläisautoilijat tuottavat entistä vähemmän huolta maanteillä

Venäläisrekka-autojen kalusto on selvästi parantunut kuluvan vuoden aikana.

Ensi talven aikana ajoneuvojen odotetaan olevan vieläkin paremmin varusteltuja, sillä joulukuussa myös venäläisautoilijoilla tulee olla talvirenkaat. Vaalimaan raja-asemalla tullilaitos testaa venäläisrekkojen kuntoa muun muassa jarrutestein, sillä jarruissa on huomattu eniten vikaa.

-Kolme-neljä vuotta sitten autojen kunto oli aika häkellyttävä. Varsinkin vanhojen neuvostovalmisteisten ajoneuvojen jarrut olivat huonot, Vaalimaan tulliaseman päällikkö Markku Huumonen kertoo. Nykyisin venäläiset käyttävät lähinnä länsimaissa valmistettuja autoja, ja niitä viedään jatkuvasti Suomen kautta Venäjälle.

Ajokulttuurien ero näkyy ohituksissa

Viime talvena teetetyn tutkimuksen mukaan venäläisten ajotaidoissa ei ole sanottavasti huomauttamista, vaikka varsinkin Kaakkois-Suomessa on ennakkoluuloja venäläisautoilijoita kohtaan, professori Heikki Summala Helsingin yliopiston psykologian laitokselta sanoo.

Myös liikenneministeriön osastopäällikkö Harri Cavén toteaa, että venäläisautoilijat ovat oppineet ajamaan Suomessa, noudattavat entistä paremmin ajolinjoja, ja myös kalusto on parantunut. Silti liikenneministeriö julkaisi erityisen oppaan venäläisautoilijoille heinäkuun lopussa.

-Opasta tarvitaan, jotta päästäisiin vielä parempaan tilanteeseen ja onhan venäläisillä kieliongelma, täällä kaikki ohjeet ovat suomeksi tai ruotsiksi. Osittain venäläisten ajoneuvojen parempi kunto selittynee ruplan romahduksesta viime vuoden syyskuussa. Silloin varsinkin raskaat venäläiset ajoneuvot lähestulkoon hävisivät Suomen maanteiltä. Nyt venäläisrekkoja tulee tasaiseen tahtiin lisää, Huumonen kertoo.

Uusilla tulijoilla on entistä parempi kalusto. Venäläiskuljettajat eivät tuota ajotyylinsäkään puolesta suurta huolta Suomen liikenneturvalle, Cavén ja Summala toteavat. Mittausten mukaan venäläiset ainoastaan ohittelevat jonkin verran enemmän kuin suomalaisautoilijat. Ohitukset ovat myös tiukempia. Tämä johtunee ajokulttuurin erilaisuudesta, Cavén pohtii.

Summalan mukaan venäläiset tuntevat puolestaan liikennemerkit erittäin hyvin. -Venäläisessä ajokoulutuksessa painotetaan merkkien tuntemusta, Summala kertoo.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.