Venäläinen uusnatsiryhmä kerää tiedustelutietoa Baltiasta – suunnittelevatko ääriainekset hyökkäystä Nato-maihin?

Venäjään kytköksissä oleva puolisotilaallinen uusnatsiryhmä on pyytänyt jäseniään toimittamaan tiedustelutietoja Latvian, Liettuan ja Viron raja- ja sotilastoiminnasta. Toiminta herättää huolta siitä, suunnittelevatko äärioikeistolaiset venäläisryhmät hyökkäystä Nato-maihin.

Guardianin mukaan Wagner-ryhmään kytköksissä olevan Task Force Rusichin virallinen Telegram-kanava pyysi viime viikolla jäseniään toimittamaan tietoja, jotka liittyvät raja-asemiin ja sotilaallisiin liikkeisiin kolmessa Baltian valtiossa, jotka olivat aiemmin osa Neuvostoliittoa.

Viestissä pyydettiin yksityiskohtaisia tietoja rajalla sijaitsevista tietoliikennemastoista ja turvalaitteista sekä raja-alueiden polttoainevarastojen ja turvajärjestelmien koordinaatteja.

Rusich on läheisessä yhteydessä Wagner-ryhmään, joka on Venäjän presidentin Vladimir Putinin läheisen liittolaisen johtama sotilaallinen yksikkö.

Rusichin taistelijoita on havaittu avoimen tiedustelun avulla Ukrainan Donbasissa ja Harkovan alueella sekä Hersonissa.

Yhdysvaltain valtiovarainministeriö ilmoitti syyskuussa asettavansa pakotteita Rusichia vastaan.

Menettääkö Venäjä kontrolliaan?

Tiedustelutietojen kerääminen on herättänyt kysymyksiä siitä, kuka johtaa Ukrainassa taistelevia Venäjää  kannattavia äärioikeistolaisia ryhmiä.

Nimettömänä pysyvien lähteiden mukaan Rusich-ryhmän siirto saattaa olla pettymyksen osoitus siihen, miten Putinin sota Ukrainassa etenee.

Guradianin mukaan lähteet lisäsivät, että Venäjä saattaa menettää kontrollin äärioikeistolaisiin puolisotilaallisiin järjestöihinsä, jotka saattavat käyttää äärimmäisempiä menetelmiä Ukrainan sodan jatkamiseksi.

Lähteiden mukaan on kuitenkin epätodennäköistä, että Venäjä olisi suoraan osallisena, koska sen vakoilupalvelulla on epäilemättä jo tiedustelutietoa Baltian maiden sotilas- ja rajatoiminnasta.

Viimeaikaiset raportit osoittavat, että joillakin puolisotilaallisilla ryhmillä, kuten Wagner-ryhmällä, on jo huomattava autonomia ja yhtä laajat yhteydet Putiniin kuin virallisilla hallituksen virkamiehillä.

Vaikka Rusichin ja Wagner-ryhmään kuuluvien verkkokanavien välistä vuorovaikutusta on viime aikoina dokumentoitu, on edelleen epäselvää, missä määrin ryhmä toimii Wagnerin tai Venäjän puolustusministeriön strategisen valvonnan alaisena.

Rusich mainostaa itseään sabotaasi- ja tiedustelujoukkona, vaikka sen usein toistuvat joukkorahoituspyrkimykset viittaavat siihen, että se ei saa tehokasta tukea Venäjän logistisista operaatioista.

Putin ja Wagnerin johtaja Prigozhin ovat liittolaisia, mutta voiko heistä tulla vihollisia? 6:55
Video: Putin ja Wagnerin johtaja Prigozhin ovat liittolaisia, mutta voiko heistä tulla vihollisia?

Lue myös:

    Uusimmat