Venäjän budjetti vuoti länsimedialle: Kreml rakentaa uutta Neuvostoliittoa someseurannalla ja sotapeleillä

Venäjän talous on tehnyt ennennäkemättömän suunnanmuutoksen kohti sotaa 1:56
Venäjän talous on tehnyt ennennäkemättömän suunnanmuutoksen kohti sotaa. Huomenta Suomen haastattelussa 13. helmikuuta Suomen Pankin vanhempi ekonomisti Heli Simola ja entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen.

Venäjän hallinto on ottamassa käyttöön keinoja, jotka tuovat yhä selvemmin ilmi maan liikkumisen kohti Neuvostoliitosta opittuja malleja, käy ilmi länsimedialle vuodetusta Kremlin budjetista. Ideologisen puhdasoppisuuden valvomiseen ollaan valmiita santsaamaan miljoonia ja taas miljoonia ruplia.

Muun muassa virolaisen Delfi-uutistoimiston ja ruotsalaisen Expressen-lehden tutkimista asiakirjoista käy ilmi, että Venäjä on valmis panostamaan muun muassa aiempaa tehokkaampaan nuorten sosiaalisen median käytön valvontaan ja pyrkii sulkemaan niin Venäjän kun sen miehittämien alueiden asukkaan maan propagandan peittoalueelle.

Vuodettujen budjettitietojen perusteella Kreml edellyttää, että hallinnon tukemat organisaatiot loisivat jatkossa patrioottista ja moraalista kasvua edistäviä oppisisältöäjä, jotka vahvistaisivat nuorten kansallisidentiteettiä. Erityistä huomiota saa opettajien koulutus hallinnolle lojaalisiksi, jonka kerrotaan olevan Vladimir Putinin oma erityistoive. 

Venäjä pihtaa tietoja kaapatuista lapsista 2:28
Venäjä pihtaa tietoja kaapatuista lapsista.

Vallatuilla alueilla halutaan estää Ukraina-mieliset signaalit

Asiakirjojen mukaan Venäjän lapsiasiainvaltuutettu Maria Lvova-Belovalle on myönnetty erityistukea lasten tuomiseksi Venäjälle ”sotilaallisen erityisoperaation” alueelta. 

Ukrainalta vallatuilla alueilla kerrotaan järjestettävän erilaisia tapahtumia venäläisen identiteetin vahvistamiseksi, minkä lisäksi asukkailta viedään ukrainalaisia satelliittivastaanottimia ja niitä korvataan venäläisiin. Myös Putin-mielisen propagandan tuotantoa halutaan alueella vahvistaa.

Asiakirjat kuvaavat myös erilaisten kulissijärjestöjen rahoitusta, joilla osaltaan halutaan tukea Venäjän hallinnon tavoitteita ja mielipiteenmuokkausta ”ideologisessa sodassa”.

Expressenin haastattelema Venäjä-asiantuntija, Ruotsin ulkopoliittisen instituutin Itä-Euroopan tutkimuskeskuksen varajohtaja Martin Kragh pitää asiakirjoista paljastuvia seikkoja hyvin erikoisina, sillä ne kuvaavat suoraan Kremlistä organisoitua, voimakkaasti rahoitettua mielipiteenmuokkausta. Menetelmät tuovat mieleen Neuvostoliiton.

Putin-kriitikko Mihail Hodorkovskin mukaan länsimaita odottaa uusi kylmä sota Venäjän kanssa 2:12
Putin-kriitikko Mihail Hodorkovskin mukaan länsimaita odottaa uusi kylmä sota Venäjän kanssa.

Vakoojasarjan päähenkilö kovin Putinin oloinen mies

Kragh on sitä mieltä, että asiakirjat kuvaavat Venäjän siirtymää auktoritaarisesta valtiosta totalitarismiin, jossa jokaisen jäsenen edellytetään aidosti uskovan maan propagandaa. Samaan aikaan vaalivilppiä pyritään tehostamaan mittavalla propagandaelokuvien ja -sarjojen tuotannolla.

Venäjä tuottaa muun muassa elokuvan nuoren taiteilijan kansallisesta heräämisestä ja lähtemisestä vapaaehtoiseksi sotilaaksi Ukrainaan. Eräs sarja taas seuraa kovasti Vladimir Putinia muistuttavan tiedusteluupseerin toimia Dresdenissä 1980-luvulla. Sarjan tavoitteeksi mainitaan positiivisen kuvan luominen valtiollisista tiedusteluelimistä.

Kreml tukee myös pelituotantoa, aina Venäjän sotilaallista suorituskykyä ylistävästä Sparta-sotapelistä lapsille suunnatusta kansallismielisyyttä ja kierrätystietoisuutta lisäävästä ”Me asumme Venäjällä” -lastenpelistä.

– Kaikki nämä erilaiset dokumentit osoittavat, että on vain vähäinen luottamus siihen, että kansalaiset spontaanisti tukisivat valtapuoluetta, Kragh sanoo.

Toinenen Expressenin haastattelema Venäjä-asiantuntija, University College Londonin kunniaprofessori Mark Galeotti on sitä mieltä, että asiakirjat osoittavat Venäjän yritykset valtion ideologian muokkaamiseksi.

Mutta ne osoittavat myös sen, että kaiken mahtipontisuuden alla on hallinto, joka ajattelee, että sillä on ongelmia.´

Venäjä valmistautuu pitkäaikaiseen sotaan Nato-maita vastaan, arvioi asiantuntija 3:41
Venäjä valmistautuu pitkäaikaiseen sotaan Nato-maita vastaan, arvioi asiantuntija.

Lue myös:

    Uusimmat