Putinin "kokkina" tunnettu Prigozhin on raaka, julma ja vaikutusvaltainen: "Auttaa tarvittaessa hiljentämään kritisoijia"

Putin ja Wagnerin johtaja Prigozhin ovat liittolaisia, mutta voiko heistä tulla vihollisia? 6:55
Millaiset välit Putinilla ja hänen "kokillaan" on ja mikä on Wagnerin rooli Ukrainan sodassa? Katso Jarmo Limnéllin arvio.

Ukrainan sodan aikana on puhuttu Wagnerin palkkasotilaista ja heidän johtajastaan, Jevgeni Prigozhinista. Tämänhetkinen hyvä liittolaisuus Vladimir Putinin kanssa voi kuitenkin lopulta kääntyä vihollisuudeksi.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin "kokiksi" nimetty Jevgeni Prigozhin on Wagner palkka-armeijan johtaja. Raakuudestaan tunnettujen joukkojen johtajan rooli Ukrainan sodassa on kasvanut viime aikoina.

Prigozhin haluaa näyttäytyä voimakkaana ja julmana, sillä se kuuluu Wagnerin brändiin.

– Hänellä on sitä, mitä Putin toivoo: sotavoimaa ja vaikutusvaltaa. Hänellä on myös sellaista valitettavaa asennetta, että pystyy niitä erilaisia julmuuksia ja pelotteluja tekemään, kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnéll kertoo MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Limnéll uskoo Prigozhinin olevan Putinille hyvä liittolainen, jos kritiikki Putinia kohtaan kasvaa Venäjän hallinnossa.

– Hän voi tarvittaessa auttaa hiljentämään muita mahdollisia kritisoijia.

Nyt näiden kahden miehen liittolaisuus näyttää vielä toimivan ja kumpikin hyötyy yhteistyöstä, mutta voiko Prigozhin kuitenkin haastaa Putinin ja harkita itseään seuraavana Venäjän johtajana?

– Ehkä tilanne saattaa muuttua, jos Venäjälle sataa yhä enemmän huonoja uutisia. Sisäinen kritiikki lisääntyy ja niin sanotusti Putinin oma valta-asema alkaa kohdata päätöksensä.

– Se on sellainen hetki, jossa lähellä oleva liittolainen voi muuttua lähellä olevaksi viholliseksi ja Prigozhinin omat valtapyrkimykset menee heidän yhteistyönsä edelle, Limnéll pohtii.

Onko Venäjä valmis neuvottelemaan, vai ovatko puheet vain harhautus? Tämä tilanne on nyt Ukrainassa 23:08
Onko Venäjä valmis neuvottelemaan, vai ovatko puheet vain harhautus? Tämä tilanne on nyt Ukrainassa.

Lue myös:

    Uusimmat