Venäläinen miljardööri kritisoi avoimesti Putinia: "Tämä sota on seurausta yhden henkilön hulluudesta ja vallanhimosta"

Oligarkeille pakotteet ovat raskaita, mutta poliittinen teho voi jäädä heikoksi:"Omaisuus ja kenties turvallisuus riippuu Putinista" 2:44
Katso myös: Oligarkeille pakotteet ovat raskaita, mutta poliittinen teho voi jäädä heikoksi: "Omaisuus ja kenties turvallisuus riippuu Putinista"

Boris Mints on yksi harvoista rikkaista venäläisistä liikemiehistä, joka avoimesti vastustaa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan ja presidentti Vladimir Putinia, kertoo BBC.

Suurin osa Venäjän korkean profiilin ihmisistä on pysynyt hiljaa sodasta ja välttänyt Kremlin arvostelua.

Mintsin mukaan yksinkertainen selitys on se, että kaikki pelkäävät.

Kreml on tunnettu puuttumisesta presidentti Putinin arvosteluun. Venäläisten uutiskanavien sisältöjä valvotaan ja luvattomat mielenosoitukset on ollut kielletty maassa vuodesta 2014 lähtien.

Mints sanoo, että jokaisella Putinin arvostelijalla on syytä olla huolissaan henkilökohtaisesta turvallisuudestaan.

– Minulla ei ole aikomusta asua pommisuojassa, kuten herra Putinilla, Mints sanoi sähköpostitse tehdyssä haastattelussa BBC:lle.

64-vuotias, sijoitusyhtiöllä varallisuutensa luonut Mints kertoo, että Venäjällä tavanomainen tapa rangaista yrityksen omistajaa suvaitsemattomuudesta hallintoa kohtaan on avata keksitty rikosjuttu yritystä vastaan.

Hän kertoo rikostapausten vaikuttavan yritysten omistajien lisäksi heidän perheisiinsä sekä työntekijöihin.

– Kuka tahansa Putinista riippumaton yritysjohtaja nähdään uhkana, koska hän voi olla kykenevä rahoittamaan oppositiota tai protesteja. Tällaiset ihmiset nähdään Putinin vihollisina ja siten valtion vihollisina, Mints sanoo.

Rohkein askel olisi lähteä maanpakoon

Mints puhui ensimmäisen kerran julkisesti Putinin politiikkaa vastaan vuonna 2014, kun Krim liitettiin laittomasti Venäjään.

Kun Boris Nemtsov ammuttiin vuonna 2015, Mints katsoi aiheelliseksi lähteä Venäjältä Iso-Britanniaan.

Nemtsov vastusti kiivaasti Putinia. Hänen murhansa oli korkeimman profiilin polittiinen murha sitten Putinin valtaannousun. Viranomaiset kiistävät osallisuutensa murhaan.

Kaksi vuotta myöhemmin Mintsin entinen sijoitusyhtiö O1 Group joutui konfliktiin Venäjän keskuspankin kanssa. Oikeudenkäynnit alkoivat useilla eri lainkäyttöalueilla.

– Kun tällaista alkaa tapahtua, se on selvä merkki siitä, että maasta on lähdettävä välittömästi.

Mints on edelleen Kremlin oikeustoimien kohteena.

Hänen mukaansa Putinia inhoavien varakkaiden venäläisten rohkein askel olisi lähteä hiljaa maanpakoon. Hän viittaa Mihail Hodorkovskin tapaukseen. Hodorkovoski oli aikoinaan Venäjän rikkain mies, mutta hänet vangittiin lähes vuosikymmeneksi petos- ja veronkiertosyytösten vuoksi.

Erotettiin tapaamisesta seuraavana päivänä

Kaksi maan tunnetuinta oligarkkia, Mihail Fridman ja Oleg Deripaska, pidättäytyivät suorasta kritiikistä Putinia kohtaan esittäessään erilliset vetoomuksensa Ukrainan rauhan puolesta.

Pankkiirina toimiva miljardööri Fridman sanoi, että henkilökohtaiset huomautukset voisivat olla riski paitsi hänelle itselleen, myös henkilöstölle ja kollegoille.

Mints kutsui presidentti Putinin toimia julmiksi ja sanoi hyökkäyksen olevan Ukrainan ja Venäjän lisäksi myös koko maailman lähihistorian traagisin tapahtuma.

Hän vertasi sitä myös Adolf Hitlerin hyökkäykseen Puolaan vuonna 1939.

– Tämä sota on seurausta yhden henkilön, Vladimir Putinin, hulluudesta ja vallanhimosta, jota hänen lähipiirinsä tukee.

Mints tutustui Putiniin 1990-luvun alussa, mutta keskusteli hänen kanssaan kunnolla vasta 2. tammikuuta 2000, kaksi päivää sen jälkeen, kun Putin oli nimitetty Venäjän presidentiksi.

Mints työskenteli Venäjän entisen presidentin Boris Jeltsinin alaisuudessa 1990-luvulla. Hän halusi keskustella Putinin kanssa paikallishallinon uudistamisesta ja Venäjän demokratian kasvattamisesta.

Putin kuunteli Mintsin ehdotuksia kommentoimatta ja kiistelemättä. Seuraavana päivänä Putin kuitenkin erotti Mintsin.

Silloin Mints tiesi, että Putinin visio maastaan oli "kilometrien päässä" edellisen hallinnon visiosta.

"Kaikki venäläiset yrittäjät eivät ole Putin-myönteisiä"

Mints jätti politiikan ja perusti kolme vuotta myöhemmin yksityisasiakkaille suunnatun osakevälitysyrityksen.

Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus ei ole asettanut Mintsille pakotteita, toisin kuin muille venäläisille liikemiehille, joilla on yhteyksiä Kremliin.

Hänen nimensä on kuitenkin Yhdysvaltain vuonna 2018 julkaisemalla niin sanotulla Putin-listalla. Listalla oli 210 nimeä, joista 114 oli listattu hallituksessa oleviksi tai siihen kytköksissä oleviksi tai keskeisiksi liikemiehiksi.

Loput 96, joihin myös Mints kuului, lueteltiin oligarkkeina, mikä määräytyi sen perusteella, että heidän omaisuutensa oli tuolloin yli miljardi dollaria.

Mints torjuu oligarkkiväitteet.

– Kaikki venäläiset yrittäjät eivät ole Putin-myönteisiä, eivätkä kaikki varakkaat venäläiset ole oligarkkeja.

– Venäjällä termi tarkoittaa liikeelämän johtajaa, jolla on läheiset suhteet Putiniin ja jonka varallisuudesta tai yritysten voitoista suurin osa riippuu yhteistyöstä Venäjän valtion kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat