Venäjän ulkoministeri Lavrov: Nato-maat yrittävät militarisoida arktista aluetta

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov syyttää osaa Nato-maista arktisen alueen militarisoinnista ja sanoo, että Yhdysvallat pyrkii yksin sanelemaan sääntöjä.

Lavrov osallistui tänään paneelikeskusteluun yhdessä Norjan ja Tanskan ulkoministerien kanssa Pietarin Arktisessa foorumissa.

Venäjä on viime vuosina vahvistanut omia asevoimiaan Pohjoisen jäämeren rannalla ja lisännyt läsnäoloaan pohjoisessa.

– Me olemme kykeneviä puolustamaan tämän maan turvallisuutta, ja olemme ottaneet kaiken tarpeellisen huomioon, Lavrov sanoi.

Hänen mukaansa arktisella alueella ei ole kuitenkaan yhtään ainoaa asiaa, joiden ratkaisemiseen tarvittaisiin asevoimia. Lavrov vakuutti, että vaikka eri mailla on päällekkäisiä intressejä esimerkiksi Jäämeren luonnonvaroja koskien, kaikki asiat voidaan ratkaista.

Lavrov kuitenkin otti tiukan kannan esimerkiksi Naton harjoitteluun Venäjän läheisyydessä. Hänen mukaansa esimerkiksi viime syksyn Trident Juncture -harjoitus oli osoitus Naton aggressiosta alueella.

Norjan ulkoministeri: Emme lopeta harjoittelua

Norjan ulkoministeri Ine Marie Eriksen Söreide totesi, että Nato-maa Norja seuraa tarkkaan Venäjän asevoimien kehitystä.

– Olemme olleet Natossa vuodesta 1949, ja olemme aina harjoitelleet ja jatkamme harjoituksia jatkossakin. (Viime syksynä) halusimme edelleen kutsua venäläisiä tarkkailijoiksi mukaan, mikä on osoitus avoimuudesta, Söreide sanoi.

Hän toi esiin huolen arktisen alueen hyödyntämisen ja Koillisväylän ympäristövaikutuksista ja painotti yhteistyön merkitystä niin ympäristö- kuin muissakin asioissa.

Presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaavat tänään Pietarissa Venäjällä. Tänään foorumissa kuullaan Niinistön ja Putinin lisäksi myös muun muassa Ruotsin pääministeriä Stefan Löfveniä, Norjan pääministeriä Erna Solbergia ja Islannin presidenttiä Gudni Johannessonia.

Solberg kertoi uutistoimisto NTB:lle aikovansa ottaa tapaamisessaan Putinin kanssa esille Venäjän gps-häirinnän ja Moskovassa vakoilusta syytettynä olevan norjalaisen Frode Bergin tapauksen. 

Lue myös:

    Uusimmat