Mainos

Venäjän savuhaitat häipyivät sateen myötä Etelä-Suomesta

Iltapäivään mennessä Venäjän metsäpalojen savuhaitat ovat lähes hävinneet. Vielä aamukahdeksalta pienhiukkaspitoisuudet olivat Helsingissä lähes nelinkertaiset tavanomaiseen verrattuna.

Venäjän metsäpalojen savut ovat iltapäivään mennessä lähes hävinneet. Jo neljältä iltapäivällä pienhiukkaset olivat normaaleissa lukemissa.

- Meillä on nyt niin puhdas ilma kuin se on ilman metsäpaloja, tutkimusprofessori Risto Hillamo Ilmatieteen laitokselta kertoi hieman kello neljän jälkeen.

- Saderintaman edetessä tuuli kääntyi etelänsuuntaiseksi, eivätkä idän saasteet enää päässeet kulkeutumaan meille.

Ensimmäiseksi ilman puhdistuminen näkyi pääkaupunkiseudulla, jossa pienhiukkaspitoisuudet putosivat 40:stä 10:een.

Huomenna etelätuulen ennustettiin jatkuvan. Metsäpalojen savut jäävät tuolloin Venäjän puolelle mikäli eivät ole sateiden ansiosta jo sammuneet.

Venäjän metsäpalojen aiheuttamat savut heikensivät pääkaupunkiseudun ilmanlaatua tänään aamusta alkuiltapäivään. YTV:n mukaan Helsingissä pienhiukkaspitoisuudet kohosivat jo viime yönä. Aamupäivällä ne olivat nelinkertaiset tavanomaiseen verrattuna. Ilmanlaatu oli kuitenkin useimmilla YTV:n mittausasemilla tyydyttävä. Töölön mittausasemalla ilmanlaatu oli tuolloin välttävä.

Metsäpaloista on kantautunut pitkään savua Suomeen voimakkaan itävirtauksen takia. Tuuli on kuljettanut metsäpalosavua Ilmatieteen laitoksen malliennusteen mukaan Pohjanmaalle asti.

Venäjän metsäpalojen savua kantautui Koillismaalle ja Itä-Lappiin

Venäjän metsäpaloista kantautui savua tänään Kuusamoon ja Sallaan. Venäjän puolella palaa metsää useissa eri kohteissa Sallan ja Kuusamon korkeudella.

- Meillä tuli savua ihan kirkonkylälle saakka. En heti muista, milloin viimeksi savua olisi tullut tässä määrin kirkolle saakka, kertoo Sallan palopäällikkö Juha Kunnari.

Kunnarin mukaan Sallan kunnan kohdalla itärajan takana on kolme palopaikkaa.

Kuusamossa Venäjän metsäpalojen savuhavainnot ovat jokavuotisia, toteaa Kuusamon palopäällikkö Heikki Levon.

- Ehkä uutta on se, että itätuulet ovat nyt vallitsevia ja savua on tullut enemmän kuin normaalisti, sanoo Levon.

Levonin tietojen mukaan rajan takaiset palot eivät ole suuria. Hän muistuttaa, että venäläisillä on kykyä ja taitoa sammuttaa metsäpalot, mutta siellä ei hätäillä pienten metsäpalojen perään samalla tavalla kuin Suomessa. Palot ovat silti venäläisten seurannassa ja hallinnassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.