Meduza: Näin Kreml ohjeistaa kertomaan Ukrainan vastahyökkäyksestä – "Tappiokin pystytään selittämään"

Ukrainan todennäköinen vastahyökkäys täytyy ottaa tosissaan, vaikuttaa olevan Kremlin venäläismedioille antamien uusien ohjeiden punainen lanka. Moskovan toimintaohjeista kirjoittaa ne väitetysti käsiinsä saanut, Venäjää pääosin käsittelevä itsenäinen Meduza-media.

Venäläisviranomaisten mukaan venäläistoimittajien ei sovi "vähätellä Ukrainan ilmoittamaa, Naton tukemaa vastahyökkäystä". Ukrainan vastahyökkäyksen arvellaan alkavan kevään tai alkukesän aikana.

Venäläismedioiden ei Kremlin ohjeistuksen mukaan myöskään tule väittää, että "Kiova on valmistautumaton vastahyökkäykseen".

Päinvastoin, venäläismedioiden tulee presidentti Vladimir Putinin hallinnon mukaan korostaa, että länsimaat tukevat Ukrainaa aseilla ja muilla tavoilla.

Tiedossa onkin, että useat länsimaat, mukaan lukien Yhdysvallat ja Suomi, ovat toimittaneet Ukrainalle esimerkiksi panssarikalustoa ja muuta raskasta aseistusta. Vuodetut Pentagon-asiakirjat myös paljastivat, että ainakin Yhdysvallat on kyennyt toimittamaan Ukrainalle hyvin tarkkaa tiedustelutietoa.

Moskovan ohjeistus on linjassa sen Kremlin puskeman tarinan kanssa, että Venäjä käy Ukrainassa olemassaolonsa kannalta kriittistä taistelua puolustusliitto Natoa vastaan.

“Odotamme vain marssijärjestystä” – Ukrainan vastahyökkäystä enteillään, mutta välineistö rapistuu käsiin 0:47
"Odotamme vain marssijärjestystä ja tarkempaa suuntaa, johon lähdemme. On se sitten Bahmut, Soledar tai mitä tahansa" – Ukrainalaissotilaat sanovat olevansa valmiita vastahyökkäykseen. Juttu on julkaistu huhtikuussa.

"Tappiokin pystytään selittämään"

Presidentti Putinia lähellä olevat lähteet väittävät Meduzalle, että Moskova haluaa Ukrainan hyökkäysvoimaa painottavia juttuja, koska "jos hyökkäys epäonnistuu, (venäläisviranomaiset) voivat sanoa, että (Venäjän) armeija torjui äärimmäisen voimakkaan hyökkäyksen".

– (Venäjän mahdollisen) voiton arvo nousee tuolloin huomattavasti, Meduza kirjoittaa lähteen sanoneen.

– Jos Ukrainan vastahyökkäys Yhdysvaltain ja Euroopan toimittamien aseiden avulla onnistuu ja valloittaa alueita, pystytään tappiokin selittämään.

Jos Ukrainan vastahyökkäys onnistuisi, kuuluisi Venäjän virallinen versio tapahtumista Meduzan lähteiden mukaan todennäköisesti seuraavasti: Ukrainan länsituella tekemän vastahyökkäyksen saavutukset eivät vastanneet panostusta.

– Toisin sanoen kaiken kaikkiaan Venäjän armeija pärjäsi, lähde muotoilee Meduzalle Kremlin propagandan mahdollista linjausta.

Ukrainalaissotilas kertoo visionsa vastahyökkäyksestä: "Voimme vapauttaa kaikki miehitetyt alueet, mukaan lukien Krimin" 2:45
Ukrainalaissotilas kertoo visionsa vastahyökkäyksestä: "Voimme vapauttaa kaikki miehitetyt alueet, mukaan lukien Krimin"

Lue myös:

    Uusimmat