Putinin vanhempien haudalle viestin jättänyt venäläisnainen tuomittiin kahden vuoden vankeuteen – MTV seuraa sotaa

Tämä on Ukrainan vastahyökkäyksen todennäköisin skenaario: "Sen jälkeen Krim olisi motissa" 1:40
Tämä on Ukrainan vastahyökkäyksen todennäköisin skenaario: "Sen jälkeen Krim olisi motissa".

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 11. toukokuuta 2023.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Ukraina: Olemme tehneet onnistuneen vastahyökkäyksen Bahmutin lähellä
  • ISW: Wagner-pomo Prigozhin hyökkäsi Putinia vastaan
  • Yhdysvallat: 100 000 venäläissotilasta kuollut tai haavoittunut viimeisen viiden kuukauden aikana
  • Krimillä polttoainevarasto syttyi tuleen – venäläisviranomaisten mukaan Ukraina hyökkäsi dronella
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

TÄMÄ SEURANTA ON PÄÄTTYNYT. LÖYDÄT TUOREEN PÄIVÄKOHTAISEN SEURANNAN MTV UUTISTEN ETUSIVULTA.

19.52: Putinin vanhempien haudalle viestin jättänyt venäläisnainen tuomittiin kahden vuoden vankeuteen

Venäjän presidentti Vladimir Putinin vanhempien haudalle viestin jättänyt 60-vuotias venäläisnainen tuomittiin torstaina kahden vuoden ehdollisen vankeusrangaistukseen ”loukkaavasta kirjoituksesta”. Naista syytettiin haudan häpäisemisestä.

Naisen sanotaan jättäneet haudalle lapun, jossa Putinin äitiä ja isää kutsuttiin "hullun vanhemmiksi" ja kirjoittaneen lappuun muun muassa, että "kuolema Putinille, kasvatitte kummajaisen ja murhaajan". Syyttäjät olivat vaatineet naiselle kolmen vuoden ehdollista vankeusrangaistusta.

Nainen on sanonut kirjoittaneensa viestin sen jälkeen, kun hän oli katsonut uutisia Ukrainan sodasta ja "ymmärtänyt, että kaikki on hyvin pelottavaa, kaikki on hyvin surullista ja siellä on paljon kuolleita", kertoo uutissivusto Mediazona.

18.16: USA syyttää Etelä-Afrikkaa Venäjän aseistamisesta salaa

Yhdysvallat syyttää Etelä-Afrikkaa salaisista asetoimituksista Venäjälle, Etelä-Afrikan media kertoo. Yhdysvaltain Etelä-Afrikan-suurlähettiläs Reuben Brigety kertoi mediatilaisuudessa olevansa varma siitä, että aseita ja ammuksia lastattiin venäläiseen rahtilaivaan sen käydessä laivastotukikohdassa Kapkaupungissa joulukuussa.

Etelä-Afrikka on julkisesti pysynyt neutraalina Ukrainan sodassa. Se ei ole tuominnut Venäjän hyökkäystä.

– Venäjän aseistaminen on erittäin vakavaa, emmekä katso asiaa loppuun käsitellyksi. Haluamme Etelä-Afrikan alkavan toteuttaa liittoutumattomuuspolitiikkaansa käytännössä, Brigety sanoi.

Väitettyjen asetoimitusten lisäksi Etelä-Afrikka osallistui aiemmin tänä vuonna yhteisiin sotaharjoituksiin Venäjän ja Kiinan kanssa.

15.36: Britannia lähettää pitkän kantaman ohjuksia Ukrainaan

Iso-Britannia on kertonut lähettävänsä pitkän kantaman Storm Shadow -ohjuksia Ukrainaan. Asiasta kertoo maan puolustusministeri Ben Wallace BBC:n mukaan. 

Päätös on seurausta Ukrainan toistuvista pyynnöistä saada lisää aseita länneltä.

Wallace sanoi, että ohjusten avulla Ukraina voisi "työntää takaisin Ukrainan suvereenilla alueella olevat Venäjän joukot".

Britannian lähettämien Storm Shadow -risteilyohjuksien kantama on yli 250 kilometriä. Esimerkiksi Yhdysvalloista saatujen Himars-ohjuksien kantomatka on vain noin 80 kilometriä.

12.42: Zelenskyi: Ukraina tarvitsee lisää aikaa vastahyökkäyksen aloittamiseen

Presidentin mukaan sotilaat voisivat lähteä hyökkäämään vaikka heti, mutta tappiot olisivat liian suuret.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukraina tarvitsee vielä aikaa pitkään odotetun vastahyökkäyksensä aloittamiseen, koska kaikki luvattu sotilasapu ei ole vielä saapunut.

– Voisimme käsittääkseni edetä senkin turvin mitä meillä jo on ja olla menestyksekkäitä. Mutta menettäisimme liikaa ihmisiä, mitä ei mielestäni voisi hyväksyä, joten meidän on odotettava. Tarvitsemme vielä vähän aikaa, Zelenskyi sanoi Kiovassa Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan.

Zelenskyin mukaan taisteluyksiköt, joista osa on koulutettu Nato-maissa, ovat jo valmiina. Ne tarvitsevat hänen mukaansa kuitenkin vielä joitain asioita, kuten panssariajoneuvoja joita saapuu maahan erissä.

Ukrainan vastahyökkäys saattaa olla ratkaiseva koko sodan tulevaisuuden kannalta. Länsimaat tulevat seuraamaan tarkasti, miten Ukrainan eteneminen lännen sotilasavun turvin sujuu.

Venäläiset ovat linnoittaneet puolustusasemiaan monin paikoin vajaan 1  500 kilometrin mittaisen rintamalinjan matkalla. Tiedossa ei ole, mistä kohtaa Ukraina aikoo yrittää läpimurtoa.

Ukrainan viranomaiset ovat viime aikoina yrittäneet hillitä vastahyökkäykseen kohdistuvia odotuksia. Nimettömänä esiintynyt hallinnon edustaja sanoi maan johdon ymmärtävän, että hyökkäyksen on oltava menestyksekäs, mutta sen ei pitäisi odottaa lopettavan sotaa, jota on käyty jo pitkälti toista vuotta.

Zelenskyi puhui yleisradioyhtiöiden yhteishaastattelussa.

9.31: Brittitiedustelu: Venäjä rekrytoi sotimaan jopa 10 000 vankia kuukaudessa

Venäjä rekrytoi pelkästään huhtikuussa jopa 10 000 vankia taistelemaan Ukrainaan, väittää Britannian puolustusministeriö tiedustelupäivityksessään.

Vankien rekrytoinnin ainakin suurimittaisesti aloittanut Wagner-palkkasotilasryhmä sen sijaan ei brittiarvion mukaan ole saanut pestata tuomittuja enää helmikuun 2023 jälkeen.

Wagner ja Venäjän puolustusministeriö ovat olleet napit vastakkain useita kuukausia. Wagner-ryhmän johtajan Jevgeni Prigozhin on kritisoitunut useaan otteeseen puolustusministeriön ammustoimituksia ja uhannut vetää joukkonsa Bahmutista.

Britannia katsoo Venäjän puolustusministeriön rekrytoivan vankeja siksi, että uusi liikekannallepano olisi Venäjällä "erittäin epäsuosittu".

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

6.39: Trump uskoo, että olisi pystynyt estämään Venäjän ja Ukrainan sodan

Yhdysvaltain ex-presidentti Donald Trump kieltäytyi CNN:n haastattelussa sanomasta, kumman hän haluaa voittavan sodan, Venäjän vai Ukrainan.

– En ajattele voittamista ja häviämistä. Ajattelen ennemmin ratkaisua, Trump sanoi.

– Haluan heidän lopettavan tappamisen ja minä teen sen.

Trump uskoi ratkaisevansa sodan 24 tunnissa. Hän myös väitti, että olisi voinut estää sodan neuvottelemalla suoraan Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa.

Trump sanoi myös, että hänen mielestään Putin teki virheen hyökätessään Ukrainaan. Trump väitti myös, ettei Putin olisi ikinä hyökännyt Ukrainaan, jos hän olisi ollut presidentti.

6.30: MTV:n erikoishaastattelu: Ukrainan puolustusministerin neuvonantaja lähetti kahdelle suomalaiselle erityiskiitokset

Ukrainan puolustusministerin neuvonantajan Yuriy Sak kertoo Ukrainan arvostavan Suomen merkittävää, lähes miljardin euron edestä annettua apua.

– Haluaisin käyttää tämän tilaisuuden kiittääkseni suomalaisia, Sauli Niinistöä ja puolustusministeri Antti Kaikkosta, sillä Suomi on tukenut Ukrainaa hyvin paljon.

– Te tiedätte, millaista vihollista vastaan taistelemme, se on myös teidän naapurinne.

Sak myös onnittelee Suomea Nato-jäsenyydestä. Hän sanoo uskovansa Naton turvaavan ”Suomen vakauden”.

– Tiedämme, että Venäjä on heiveröinen uhkailija.

Yhteys Ukrainaan: Minkälainen käänne sotaan on tulossa, puolustusministerin neuvonantaja? 8:30
"Tarvitsemme hävittäjiä" – katso tästä koko Ukrainan puolustusministerin neuvonantajan haastattelu.

5.55: Ukrainan puolustusministerin neuvonantaja MTV Uutisille: Ukrainan vastahyökkäys on jo alkanut

Ukrainan puolustusministerin neuvonantajan mukaan vastahyökkäyksestä on olemassa virheellinen käsitys. 

Ukrainan puolustusministerin neuvonantajan Yuriy Sakin mukaan Ukrainan vastahyökkäys on alkanut. Sak kertoo tilanteesta Asian ytimessä -ohjelman haastattelussa. 

Sakin mukaan Ukraina on "lähes valmis seuraaviin askeliiin vastahyökkäyksessä". 

– Haluan korostaa, että vastahyökkäyksestä on olemassa virheellinen käsitys, eli että se alkaisi vihellyksestä ja sillä olisi tietty kesto ja ennalta määrätty loppu. Siitä ei ole kysymys, Sak pohjustaa asiaa.

Sak kuvailee vastahyökkäyksen olevan sarja monimutkaisia, "joskus pienempiä ja joskus suurempia" sotilasoperaatioita.

– Voidaan siis luultavasti sanoa, että vastahyökkäys on jossain suhteessa jo alkanut.

Ukrainan vastahyökkäys on alkanut 1:18
Näin Yuriy Sak kuvaa alkanutta vastahyökkäystä.

00.06 Kremlin tiedottaja myöntää – "Erikoisoperaatio Ukrainaa vastaan on hyvin vaikea"

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kertoi Venäjän valtiolliselle uutistoimisto Tassille Venäjän erikoisoperaatio Ukrainaa vastaan olevan hyvin vaikea. Peskov kertoi erikoisoperaation myös jatkuvan. 

20.44: Ukraina: Venäjä vetäytynyt Bahmutin alueella jopa kaksi kilometriä

Ukrainan maavoimien komentajan Oleksandr Syrskyin mukaan venäläisjoukot olisivat vetäytyneet Bahmutin alueella jopa kaksi kilometriä ukrainalaisjoukkojen tekemien vastahyökkäysten seurauksena. Syrskyi kirjoittaa asiasta viestipalvelu Telegramissa.

Syrskyin mukaan ukrainalaisjoukot kykenevät pitämään rintamalinjan ja estämään venäläisjoukkojen etenemisen.

Ukrainalaiskomentaja Andriy Biletskyi sanoi aiemmin tänään Ukrainan vallaneen takaisin kolmen neliökilometrin kokoisen alueen Bahmutin alueella.

Venäjä ja Ukraina ovat taistelleet Itä-Ukrainan Donetskin alueen Bahmutin kaupungista kuukausia. Venäjä hallitsee suurta osaa kaupungista.

Ukrainan odotetaan aloittavan suuren vastahyökkäyksensä kevään tai alkukesän aikana.

19.25: Ruotsi ei ole lähettämässä hävittäjiä Ukrainaan

Ruotsi ei ole lähettämässä Jas-hävittäjiä Ukrainaan, sanoi maan puolustusministeri Pål Jonson Ruotsin yleisradion SVT:n mukaan.

Jonsonin mukaan Ruotsilla ei ole tällä hetkellä koneita, joita maa voisi lähettää Ukrainaan.

Jonson sanoi myös, että Ruotsin keskittyy tukemaan Ukrainaa kouluttamalla sekä huoltamalla ja ylläpitämällä jo toimitettua kalustoa.

Ruotsin osallistuminen Ukrainan rajojen läheisyydessä sijaitsevien yhteisiin huolto- ja ylläpitokeskuksiin voi Jonsonin mukaan tulla kyseeseen.

Edellispäivän tapahtumista voit lukea täältä.

Lue myös:

    Uusimmat