Venäjän media Ukrainasta: Kyse vallankaappausyrityksestä ja terrorismista

Venäjällä monissa tiedotusvälineissä Ukrainan tilannetta pidetään ääriryhmien aikaansaamana. Tästä huolimatta lukuisat analyytikot arvioivat, että presidentti Janukovitshin päivät maan johdossa ovat pian luetut.

Monet mediat ilmaisevat jo sanavalinnoillaan, miten suhtautuvat Ukrainan yhteenottoihin.

"Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU on ilmaissut valmiutensa toteuttaa maassa antiterrorismi-isku. Palvelun johtaja Aleksander Jakimenkon mukaan päätöksen taustalla on se, että Ukrainassa on käynnissä aseellinen yhteenotto sekä massiivinen ääriryhmien aseistautuminen", kirjoittaa uutispalvelu Utro.ru.

Kuitenkin useat tutkijat tuomitsevat Janukovitshin reaktion mellakoihin.

Mediatutkimuskeskus UNIKin johtaja Alexander Morozov arvioi, että Janukovitsh on tehnyt peruuttamattoman virheen yrittäessään vaimentaa mielenosoitukset voimalla.

-Kymmeniä kuolleita, satoja haavoittuneita… eihän sellaista voi myöhemminkään äänestäjille selittää, Morozov toteaa Argumenty i Fakty -lehdessä.

"Vain tekosyy väkivallalle"

-Huolimatta siitä että Itsenäisyysaukion uhriluku on noussut jo kymmeniin, on vielä varhaista puhua sisällissodasta, toteaa venäläinen MGIMO-tutkimuslaitoksen politiikan tutkija Kirill Koktysh RBK-uutistoimiston haastattelussa.

- Silti matka sisällissotaan ei ole enää pitkä, päätellen molempien osapuolten toiminnasta. Kaikki riippuu siitä, miten muut Ukrainan alueet reagoivat tilanteeseen, hän jatkaa. 

Ukrainalainen taloustutkija Oleg Shoshkin puolestaan toteaa että Ukrainan kansa on tilanteessa ikään kuin panttivankeina. Tavallisen kansan taloudellinen ahdinko kääntyy aggressioksi vallanpitäjiä kohtaan. Samaan aikaan presidentti Janukovitsh on täysin riippuvainen Venäjän tuesta, sillä Ukraina ei pysty maksamaan Venäjälle käyttämästään kaasusta.

Kuka on vastuussa verenvuodatuksesta, kysyy puolestaan Argumenty i Fakty -lehti.

-Lakimuutos on ollut vain tekosyy väkivallalle, vastaa Moskovan valtionyliopiston historian laitoksen johtaja Aleksei Vlasov.

-Tämä radikaali protesti on vain osa yleisempää suunnitelmaa syöstä presidentti Janukovitsh vallasta. Vaikka (oppositiojohtajat) Klitshko ja Jatseniuk yrittävät etäännyttää itseään radikaalista oppositiosta, he käyttävät sitä välineenään päästä valtaan, Vlasov sanoo.

Vlasov arvioi myös, että tilanne voi johtaa äärimmillään Ukrainan jakautumiseen.

Medvedev: Janukovitsh, älä ole ovimatto

Venäjän virallisen tilastotutkimuslaitoksen VTsIOMin tuoreen tutkimuksen mukaan 63 prosenttia venäläisistä arvelee mielenosoitusten vaikuttavan negatiivisesti Ukrainaan. 29 prosenttia vastaajista pelkäsi että Ukrainaa odottavat vaikeat ajat ja ehkä koko valtion hajoaminen.

Venäjän johdon mielestä syypäitä tilanteeseen ovat selkeästi nimenomaan oppositiojoukot.

Presidentti Vladimir Putin on moittinut länsivaltoja opposition sympatisoinnista samaan aikaan kun pääministeri Dmitri Medvedev on patistanut Ukrainan virallista valtiojohtoa ottamaan tilanteen hallintaansa.

Uutistoimisto Itar-Tass siteeraa pääministeri Dmitri Medvedeviä, jonka mukaan Ukirainan presidentti Janukovitshin ei pidä alistua ovimaton asemaan.

-Valtiovallan pitää olla sekä laillista ja tehokasta, jotta kukaan ei pääse pyyhkimään siihen jalkojaan, Medvedev sanoi.

- Haluamme jatkaa yhteistyötä Ukrainan kumppaniemme kanssa kaikilla alueilla, teemme kaikkemme täyttääksemme kaikki annetut lupaukset. Mutta samaan aikaan on tärkeää että kumppanimme ovat hyvässä kunnossa  ja että Ukrainassa on laillinen ja tehokas valta, Medvedev jatkoi.

 

 

Lue myös:

    Uusimmat