Kylmäävä raportti Ukrainan sodasta julki – venäläissotilaat elävät epäinhimillisissä oloissa: "Tapan itseni"

Ukrainan sodan tilanne nyt –"Venäjä ikään kuin ryömii siellä täällä" 1:16
Ukrainan sodan tilanne nyt – "Venäjä ikään kuin ryömii siellä täällä"

Oppositiomedia Meduza on tutkinut satoja vetoomuksia, joita venäläisten sotilaiden omaiset ovat lähettäneet Sotilaiden äidit -liikkeelle. Nämä kirjeet kertovat paljon Venäjän armeijan tilasta.

Puoli vuotta sitten Venäjän hallitsija Vladimir Putin lähetti joukkoja Ukrainaan. Venäläisten sotilaiden äidit -liike on saanut koko tämän puolen vuoden ajan vetoomuksia sotilaiden läheisiltä Jotkut yrittävät löytää kadonneita, toiset yrittävät ymmärtää, miten auttaa sotilasta, joka haluaa irtisanoa taistelusopimuksensa,  jotkut puhuivat armeijan harjoittamasta väkivallasta ja kiristyksestä.

Ihmisoikeusaktivistit ovat jakaneet Meduzan kanssa raporttejaan viiden sotakuukauden ajalta (kuudes raportti valmistuu syyskuun alussa). Meduza esittää verkkosivuillaan lyhyen yhteenvedon näistä kertomuksista ja esimerkkejä yksittäisistä valituksista.

"Sotilaiden äitien liikkeen pyynnöstä emme mainitse heidän järjestönsä virallista nimeä. Ihmisoikeusaktivistit pelkäävät Venäjän viranomaisten vainoa (eikä syyttä). Nämä asiakirjat ovat ratkaisevia todisteita siitä, mitä Venäjän armeijassa ja Ukrainan rintamalla todella tapahtuu", kirjoittaa Meduza.

Ukrainan sota jatkunut jo puoli vuotta – tutkija:"Putinin ase on nälkä" 1:59
Ukrainan sota jatkunut jo puoli vuotta – tutkija: "Putinin ase on nälkä"

"He vievät minut sotaan"

Helmikuun ja maaliskuun 2022 aikana Sotilaiden äidit -liike sai yhteensä 145 vetoomusta. Silloin suurin ongelma näytti vetoomusten perusteella olevan se, ettei Ukrainan sotaan lähetettyihin sotilaisiin saanut yhteyttä.

Useimmat vetoomukset Venäjän hyökkäyksen alussa tulivat sopimussuhteessa palvelevien sotilaiden sukulaisilta. Helmikuun 24. päivän jälkeen moniin varusmiehiinkään ei saanut yhteyttä, vaikka Venäjän presidentti Vladimir Putin väitti maaliskuun alussa, että varusmiehet eivät osallistuneet ”Ukrainan erikoisoperaatioon”. Varusmiesten läheisillä oli tiedossa vain, missä sotilasyksikössä varusmies oli palvellut eikä heille kerrottu lainkaan varusmiesten reaaliaikaista sijaintia. Monissa vetoomuksissa ihmiset kertoivat myös, että heidän läheisensä oli pakotettu suorittamaan asepalvelusta jostakin vakavasta sairaudesta huolimatta.

Erään varusmiehen äiti kertoi poikansa soittaneen juuri ennen sodan alkua.

– Hän sanoi: he antoivat minulle kiväärin ja vievät minut sotaan, äiti kertoi.

Sen jälkeen yhteys katkesi eikä pojasta enää kuulunut mitään.

Kesäkuun alussa Venäjän viranomaiset myönsivät, että Ukrainassa oli myös asepalveluksen suorittavia tavallisia varusmiehiä.

Rangaistuksia rintamakarkuruudesta

Huhtikuussa vetoomuksia tuli yhteensä 47 ja merkittävimpänä ongelmana näytti olevan irtisanoutuvien sopimussotilaiden uhkailu. Meduzan mukaan yhä useammat sopimussotilaat alkoivat huhtikuussa allekirjoittaa ennenaikaisia erokirjeitä. Monia uhattiin rikosoikeudellisella vastuulla. Lisäksi varusmiesten sukulaiset kertoivat, että sotilaita painostettiin ja pakotettiin allekirjoittamaan sopimuksia. On myös ollut tapauksia, joissa sopimukset on allekirjoitettu sotilaan puolesta tai hänen tietämättään.

Toukokuussa vetoomusten määrä väheni entisestään ja niitä oli 39. Pääongelmaksi vetoomuksista nousivat esille sotimisesta kieltäytyvien rangaistukset. Toukokuussa järjestö alkoi saada raportteja sotilaista, joihin sotilastoverit ja komentajat olivat kohdistaneet väkivaltaa. Kirjoittajat valittivat usein armeijan kurjista olosuhteista, joissa heidän läheisensä oli pakotettu elämään. On myös raportoitu, että sotilaita on syytetty rintamakarkuruudesta ja lukittu kellareihin, koska he olivat kieltäytyneet jatkamasta taistelua Ukrainassa.

Sotilaiden äidit -liike sai toukokuussa edelleen avunpyyntöjä kadonneiden ja haavoittuneiden etsimiseksi.

Karut olosuhteet

Kesäkuussa vetoomuksia tuli 35 ja heinäkuussa niiden määrä kasvoi 50:een. Suurimpana ongelmana oli vetoomusten valossa edelleen komentajien ja upseereiden väkivaltaisuus.

Kesällä valitukset fyysisestä ja psyykkisestä väkivallasta sekä armeijan kiristyksestä lisääntyivät. Varusmiesten omaiset raportoivat edelleen epäkohdista asevelvollisuusmenettelyissä: yleisimmät raportit koskivat terveysongelmien huomiotta jättämistä ja sairauksien pahenemista taisteluolosuhteissa.

Erään pietarilaisen Ukrainaan värvätyn varusmiehen äiti sanoo poikansa kertoneen hakkaamisesta ja sietämättömistä olosuhteista.

– Aliupseeri hakkaa kuulemma sotilaita mailalla ja käyttää huumeita, äiti kertoi vetoomuksessa.

Viikko palveluksen aloittamisen jälkeen hänen pojaltaan tuli viesti.

– Tämä on sietämätöntä. Tapan itseni.

Lue myös:

    Uusimmat