Mediat: Venäläismiehiä pakotetaan armeijaan reservin ulkopuolelta – paniikki maan sisällä kasvaa: "Onko minulla vaihtoehtoja?"

1:39
Venälänen Viktor kertoo, kuinka hänet määrättiin armeijaan ilman aikaisempaa sotilaskokemusta: "Onko minulla vaihtoehtoja?"

Presidentti Vladimir Putinin keskiviikkona julistama "osittainen liikekannallepano" on aiheuttanut hämmennystä ja pelkoa Venäjällä. Mediat ovat saaneet raportteja armeijan ulkopuolisten henkilöiden värväämisestä.

Putinin mukaan liikekannallepano koskee vain reserviläisiä tai heitä, joilla on aiempaa sotilaskokemusta tai erikoistaitoja. Näin presidentti kertoi puheessaan, mutta varsinaisessa asetuksessa rajaus on epämääräisempi.

Moskovalaisen sotilaskeskuksen ulkopuolella Viktor Bugrejeviksi esittäytyvä mies kertoi torstaina Ostorozhno Novosti-medialle, että hänet kutsuttiin päivittämään tietonsa, mutta nyt hänet lähetäänkin palvelukseen.

– En ole koskaan palvellut armeijassa. En ole koskaan ollut varusmies. Minulla ei ole sotilasammattia.

– En koskaan ollut reserviläiskoulutuksessa, epäuskoisen oloinen Bugrejev kertoo videolla.

Armeijaan vielä samana päivänä

32-vuotias Bugrejev kertoo olevansa taloustieteen kandidaatti ja IT-asiantuntija Venäjän suurimmassa pankissa Sberbankissa. Reuters kertoo vahvistaneensa videon kuvauspaikan, mutta ei pysty itsenäisesti vahvistamaan hänen sanomisiaan.

Hän oli tullut asemalle, koska hänen käskettiin käydä päivittämässä tietonsa sotilasrekisteriä varten.

Asemalla hänelle kuitenkin annettiin palvelukseenastumismääräys ja ilmoitettiin, että hänet lähetetään armeijaan vielä samana päivänä.

– Tullessani minulle annettiin määräys, jonka mukaan tänään kello 15.00 minun täytyy lähteä armeijaan, Bugrejev sanoo ja näyttää määräyspaperia kameralle.

Bugrejevin mukaan hänet lähetetään Naro-Fominskiin Moskovan alueelle. Hänelle ei tarkkaan kerrottu, mitä hän tulee siellä tekemään, mutta viranomaiset olivat puhuneet maanpuolustusyksiköstä.

Hän kertoo Ostorozhno Novostin toimittajalle aikovansa lähteä.

– Onko minulla vaihtoehtoa? [Lähtö on] kello 15.00 tai joudun rikosoikeuteen.

"Käskettiin ottamaan lämpimät vaatteet mukaan"

Ilman armeijakokemusta olevien miesten värväämisestä on tullut raportteja muualtakin Venäjältä.

Itä-Siperian Ulan-Udesta kotoisin oleva paikallistoimittaja Yanina Nimaeva kertoi Moscow Timesille, että viranomaiset olivat soittaneet hänen aviomiehelleen torstaina ja kyselleet hänen sijaintiaan.

Perhe oli pelästynyt ja sulkenut kaikki puhelimensa. Nimaevan mukaan viranomaiset olivat tulleet tarkastamaan heidän kotinsa ja etsineet aviomiestä, jotta voisivat antaa hänelle palvelukseenastumismääräyksen.

Nimaevan mukaan hänen miehensä on viiden lapsen isä, jolla ei ole armeijakokemusta.

– Yritämme saada yhteyden ihmisoikeusaktivisteihin, Nimaeva kertoo Moscow Timesille.

Katso myös: MTV haastatteli venäläisiä maahantulijoita Vaalimaalla – näin he kertovat päätöksestään lähteä Venäjältä: "Pelottavaa"

4:43

Venäjän lain mukaan palvelukseenastumismääräys täytyy toimittaa kutsuttavalle henkilölle, jonka jälkeen heidän täytyy allekirjoittaa vahvistus määräyksen vastaanottamisesta.

Nimettömänä esiintynyt mies Chitan kaupungissa kertoi RIA Novosti-uutistoimistolle, että hänelle tuotiin määräys kotiin.

– He käskivät saapumaan [värväyskeskukseen] kymmeneltä aamulla ja ottamaan mukaan lämpimät vaatteet.

"Paniikki on valtava"

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt lukuisia videoita, joilla näkyy miesjoukkoja koottuna värväyskeskuksiin hyvästelemässä omaisiaan tai nousemassa lentokoneisiin.

Katso video: Palvelukseen määrättyjä miehiä kuvattiin nousemassa lentokoneisiin Venäjällä 

1:56

Moscow Timesin mukaan kontra-amiraali Vladimir Tsimlyansky kertoi medialle myöhään torstaina, että ensimmäisen vuorokauden aikana oli värvätty yli 10 000 reserviläistä.

Liikekannallepano on myös saanut monet pakenemaan. Venäjältä lähti keskiviikkona ja torstaina ainakin yli 10 000 ihmistä, kun laskee yhteen eri Venäjän rajanaapurien ilmoittamia liikennemääriä.

Sotilaille lakiapua tarjoavan Citizen. Army. Law. -ryhmän Sergei Krivenko kertoo Moscow Timesille avunpyyntöjen kasvaneen 50 pyynnöstä päivässä jopa 14 000:een.

– Paniikki on valtava.

Free Buryatia -säätiön perustaja Alexandra Garmazhapova kertoo Moscow Timesille, että Siperian Burjatiassa on todennäköisesti värvätty jo 5 000 miestä. 

– Ei tämä ole osittainen liikekannallepano; täällä Burjatiassa käynnissä on hyvinkin kokonaisvaltainen mobilisaatio. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja