Pankkitalletukset paljastavat: Venäjän sotilaat värvätään köyhimmiltä alueilta

Näiltä alueilta Venäjän sotilaat tulevat, sanoo pankkitalletuksia tutkinut asiantuntija 2:05
Näiltä alueilta tulee suuri osa Venäjän sotilaista.

Tutkijat selvittivät miltä Venäjän alueilta sotilaita värvätään, ja missä sodan kannatus on suurinta. Pankkitalletukset johtivat värväysten jäljille.

Ukrainassa sotivat venäläiset tulevat voittopuolisesti venäjän köyhiltä syrjäseuduilta. Näillä alueilla ja etenkin pienillä paikkakunnilla sotaa myös kannatetaan eniten, arvioi väitöskirjatutkija Eemil Mitikka Aleksanteri-instituutista.

– Mitä pienemmälle paikkakunnalle siirrytään, sitä voimakkaampaa se kannatus on.

Köyhillä alueilla sotaan lähteminen on houkuttelevaa korkeiden palkkioiden ansiosta. Sotilas voi ansaita kuukaudessa yhtä paljon kuin kotiseudullaan vuodessa.

– Totta kai se on valtavan suuri houkutin. Jossain muualla lähdetään öljylautalle pariksi kuukaudeksi tai siivoamaan pariksi vuodeksi, kuvailee Suomen pankin vanhempi neuvonantaja Laura Solanko.

Solangon mukaan Venäjän eri alueilla tehdyistä pankkitalletuksista pystyy päättelemään, mistä sotaan on innokkaimmin lähdetty. Esimerkiksi Tuvan alueella talletusten määrä on lisääntynyt yli 50 prosentilla.

Yhteensä kymmenellä alueella talletukset ovat kasvaneet niin reippaasti, etteivät ne selity tuotannon tai palkkojen kasvulla, vaan mobilisoiduille maksetuilla korvauksilla, Solanko arvioi.

Tuvan tapaan moni alueista, joilla talletukset ovat lisääntyneet, on vahvasti etnisten vähemmistöjen asuttama.

– Vähemmistöt ovat olleet yliedustettuina näissä rintamarekrytoinneissa. On puhuttu jopa sisäisestä kansanmurhasta joidenkin vähemmistöjen kohdalla, kun he ovat niin voimakkaasti yliedustettuina, Mitikka huomauttaa.

Suomen Pankin asiantuntija selvitti rahasiirtojen perusteella, mistä Venäjän sotilaat tulevat 9:21
Suomen Pankin asiantuntija selvitti rahasiirtojen perusteella, mistä Venäjän sotilaat tulevat

Lue myös: 

 

Lue myös:

    Uusimmat