Venäjän kolmanneksi suurin pankki saa vielä toimia vapaana pakotteista – rahoittaa samalla sotaa maksamalla palkkaa sotilaille

Lännen pakotteista vapaan venäläisen Gazprombankin kautta maksetaan Ukrainassa sotiville venäläisille palkkaa, kertoo Radio Free Europe/Radio Liberty

Venäjän kolmanneksi suurimmalle pankille Gazprombankille ei ole vielä toistaiseksi asetettu ankaria pakotteita Euroopan Unionin ja Yhdysvaltojen toimesta. Gazprombankia suuremmat pankit ovat Venäjällä Sherbank ja VTB, joita vastaan länsi on asettanut kovia pakotteita ja ne on myös suljettu SWIFT-maksujärjestelmän ulkopuolelle. 

Gazprombank sen sijaan on poikkeus, joka johtuu siitä, että EU-maat maksavat Venäjälle maakaasusta sen kautta. Kyseinen pankki onkin luotu venäläistä maakaasuyhtiö Gazpromia varten. 

Gazprombankista on myös selvinnyt, että sen kautta maksetaan palkkaa Ukrainassa sotiville venäläisille. Asiaa on selvittänyt Schemes, joka on tutkivaa journalismia tekevä Radio Free Europe/Radio Libertyn eli RFE/RL:n Ukrainan yksikkö.  

Ei ole kuitenkaan selvää, kuinka suurelle määrälle Venäjän sotilashenkilöstöstä Gazprombank maksaa. Myös Sherbank ja VTB maksavat sotilaspalkkoja.

Auttavatko pakotteet estämään palkanmaksun?

RFE/RL:n mukaan ankarien pakotteiden asettaminen Gazprombankille ei välttämättä tekisi asiaan muutosta. Vaikka Sherbank ja VTB ovat suljettu SWIFT-järjestelmän ulkopuolelle, pystyvät ne edelleen toimimaan Venäjän omassa maksujärjestelmässä ruplilla. 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kuitenkin kehottanut määräämään tiukimmat mahdolliset pakotteet kaikille venäläisille pankeille.

– Tämä pätee ennen kaikkea Gazprombankiin, joka on yksi tärkeimmistä Venäjän federaation Euroopan vastaisen politiikan rahoittajista, Zelenskyi sanoi kesäkuussa. 

– Ja tietysti EU:n on oman etunsa takia tehtävä paljon enemmän töitä sen eteen, että se voi paljon nopeammin luopua Venäjän energiavaroista. Tämä on perustavanlaatuinen turvallisuuskysymys, Zelenskyi jatkoi. 

Kiovassa ollaan huolissaan siitä, että Gazprombankin pakotteiden välttäminen tekee siitä vahvemman ja taloudellisesti vakaamman.

– On ongelma, että Gazprombank on toimiva, saa edelleen valtavia tuloja, ja yhä useammat muiden venäläisten pankkien asiakkaat, joihin pakotteet vaikuttavat, siirtyvät siihen. Eli se on sellainen turvapaikka, jolla vältetään rahoitusjärjestelmään kohdistuvat pakotteet, sanoi Ukrainan korruption vastaisen toimintakeskuksen oikeudellinen neuvonantaja Tetyana Shevchuk Schemesille. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja