Energiaministerien hätäkokouksessa puitiin kaasumaksuja Venäjälle – ongelmana kyseenalainen kahden tilin järjestely

Kaasutoimitukset Suomeen uhkaavat loppua pian – talvella voi käydä kylmät, jos kelluvaa terminaalia ei saada käyttöön 1:54
Kaasutoimitukset Suomeen uhkaavat loppua pian – talvella voi käydä kylmät, jos kelluvaa terminaalia ei saada käyttöön.

Brysselissä energiaministerien hätäkokouksessa pyrittiin maanantaina puhaltamaan yhteiseen hiileen, jotta Venäjän yritykset luoda hajaannusta EU:n sisälle jäisivät vain yrityksiksi. Kokoukseen saapuessaan useampi ministeri toisti halua pitää EU-maiden rivit yhtenäisinä.

Viime aikoina hämmennystä on aiheuttanut erityisesti maksumekanismi, jonka käyttöä Venäjä vaatii eurooppalaisilta kaasuyhtiöiltä kaasutoimitusten maksamiseen.

Euroopan komissio on arvioinut, että maksumekanismiin suostuminen johtaa Venäjää vastaan asetettujen pakotteiden rikkomiseen.

Viime viikolla talouslehti Financial Times (FT) kertoi, että monet suurista eurooppalaisista venäläisen maakaasun ostajista olisivat taipumassa Venäjän vaatimukseen maksaa kaasusta ruplissa.

Saapuessaan tänään ministerikokoukseen energiakomissaari Kadri Simson kuitenkin sanoi, että komissiolla ei ole tietoa yhtiöistä tai maista, jotka olisivat valmiita sitoutumaan Venäjän maksumekanismiin.

Ongelmana kahden tilin järjestely

Venäjä haluaa maksun kaasutoimituksista ruplina niin, että kaasuyhtiöiden on sitouduttava käyttämään kahta tiliä Gazprombankissa.

Käytännössä eurooppalaiset kaasuyhtiöt maksaisivat kaasutoimituksen ensin esimerkiksi euroina yhdelle tilille, mutta maksu ei olisi lopullinen ennen kuin eurot olisi vaihdettu rupliksi toiselle tilille.

Ongelmana EU-komission mukaan on se, että kahden tilin välillä rahojen hallinta olisi Venäjän käsissä ja on myös epäselvää, kuinka kauan rahojen kulkemiseen kahden tilin välillä menisi.

EU-virkamiehen mukaan käytännössä tällaisessa tapauksessa rahojen voisi tulkita olevan jopa eräänlainen laina Venäjälle ja näin Venäjä voisi päästä kiertämään sen keskuspankkia vastaan asetettuja pakotteita.

Gazprombank ei ole EU:n pakotelistalla.

Puola oli valmistautunut kaasutoimitusten katkeamiseen

Venäjän presidentti Vladimir Putin teki päätöksen uudesta maksumekanismista maaliskuun lopussa. Venäjä katkaisi viime viikolla kaasutoimitukset Bulgariaan ja Puolaan, koska ne eivät olleet maksaneet kaasustaan ruplissa. 

Energiakomissaari Simsonin mukaan Venäjän päätös lopettaa kaasutoimitukset osoittaa, että Venäjä ei kerta kaikkiaan ole luotettava kaasutoimittaja.

Puolan ilmasto- ja ympäristöministeri Anna Moskwa vaati täysiä pakotteita sekä venäläiselle öljylle että kaasulle.

Moskwa sanoi Puolan vetoavan muihin EU-maihin, etteivät nämä suostuisi Putinin vaatimaan kaasumaksumekanismiin ja näin tukemaan Venäjän taloutta.

Öljypakotteet valmistelussa

Energiakaupan osalta EU on tähän mennessä puuttunut pakotteillaan venäläisen kivihiilen tuontiin ja nyt EU:ssa valmistellaan öljypakotteita.

Venäläiseen öljyyn puuttuminen on tullut mahdolliseksi, koska Saksa luopui aiemmasta vastustelustaan.

Mediatietojen mukaan EU-komissio saattaa esitellä esityksensä öljypakotteiksi jo tällä viikolla. 

Lue myös:

    Uusimmat