Mainos

Venäjän ja Valko-Venäjän sopimus kesken

Venäjän ja Valko-Venäjän sopimusta valtioliitosta valmisteltiin kuumeisesti tänään, päivää ennen kuin sopimus on määrä allekirjoittaa. Useat venäläiset lehdet arvostelivat jyrkästi sopimushanketta, joka näyttää synnyttäneen ristivetoa myös Venäjän hallituksessa.

Presidentti Boris Jeltsinin on määrä allekirjoittaa valtioliittosopimus huomenna Moskovassa yhdessä Valko-Venäjän presidentin Aleksandr Lukashenkon kanssa. Jeltsin lähetti tänään Venäjän turvallisuusneuvoston sihteerin Ivan Rybkinin tapaamaan Lukashenkoa ja neuvottelemaan sopimuksesta.

Kremlin ilmoituksen mukaan Rybkin luovuttaa Lukashenkolle viestin Jeltsiniltä. Sopimustekstiä valmisteli tänään myös kummankin maan yhteinen parlamentaarinen komitea.

Sopimus merkitsisi, että maat ovat läheisessä yhteistyössä ulko-, talous- ja sotilaspolitiikassa. Tavoitteena ei sen sijaan ole valtioiden yhdistäminen.

Uudistusmieliset vastustavat

Sopimushanketta ovat vastustaneet etenkin Venäjän uudistusmieliset puolueet ja ryhmät. Niiden mukaan Lukashenko on itsevaltias, joka on tukahduttanut poliittisen opposition. Valko-Venäjän talous taas on arvostelijoiden mukaan romahduksen partaalla.

Venäjän kommunistit ovat sen sijaan olleet tyytyväisiä valtioliitoksesta. Duuman kommunistinen puhemies Gennadi Seleznjov sanoi tänään kannattavansa sopimusta täydelleen.

Alustavan sopimusluonnoksen Jeltsin ja Lukashenko allekirjoittivat jo vuosi sitten. Uutistoimisto Reuterin haltuunsa saaman sopimusluonnoksen mukaan tavoitteena on valtioliitto, jossa kumpikin osapuoli säilyttää itsenäisyytensä ja alueellisen suvereenisuutensa. Kummankin maan kansalaiset saavat oman kansalaisuutensa lisäksi valtioliiton kansalaisuuden.

Valtioliiton johtoon tulee korkein neuvosto, johon kuuluvat valtionpäämiehet, pääministerit, parlamenttien puhemiehet ja valtioliiton yhteisen toimeenpanoelimen puheenjohtaja.

Vapaamielinen Izvestija-lehti kirjoitti tänään, että sopimus on valmisteltu "kansan selän takana".
-Mahtaako kysymyksessä olla valtioliitto vai salaliitto? lehti kyseli.

Sevodnja-lehti puolestaan ennusti, että venäläiset heräävät ensi torstaina aivan samassa maassa kuin aiemminkin, "vaikkapa pelkästään siitäkin syystä että Itsenäisten valtioiden yhteisössä ei ole toteutettu ainoatakaan merkittävää sopimusta".
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.