Venäjän ja Ukrainan välikohtaus: Nämä seikat todistavat, ettei kyseessä ollut vahinko – Ukrainan presidentinvaalit saattavat lykkääntyä sotatilan takia

Mitä Venäjä tavoittelee toimillaan Ukrainassa? 2:38

Venäjän tavoitteena on todennäköisesti epävakauden luominen Ukrainassa, arvioi MTV Uutisten Venäjään erikoistunut toimittaja Mirja Kivimäki

Kivimäen mukaan Ukrainan epävakaus on monella tavalla Venäjän etu. 

– Venäjä ei halua Ukrainalle ainakaan vahvaa ja vakaata, länsimaihin suuntautunutta hallitusta, joka olisi tuettu koko Ukrainan alueella.

Venäjä esti sunnuntaina kolmen Ukrainan laivaston aluksen pääsyn Kertshinsalmen läpi Asovanmerelle. Kivimäki kuvailee Kertshinsalmea tärkeäksi kohteeksi sekä Ukrainalle että Venäjälle. 

– Voisi sanoa, että ihan konkreettisesti Ukrainan ja Venäjän strategiset edut risteävät siinä.

Ei mikään yksittäistapaus

Salmen yli esimerkiksi kulkee Venäjän presidentti Vladimir Putinin avaama Euroopan pisin silta. Se on ainoa huoltoreitti manner-Venäjältä Krimille, joka ei kulje Ukrainan kautta.

Kivimäki ei pidä todennäköisenä sitä, että Venäjän sunnuntainen teko olisi vain yksittäistapaus, jota ei olisi määrätty Kremlistä. 

– Tämä tapahtui sotilastukikohdan edessä, ja osallisina olivat oikeiden armeijoiden oikeat sotilaat. Sellaiset toimivat yleensä komentoketjun kautta ja käskyjen mukaan. 

Eilen Ukrainan parlamentti hyväksyi presidentti Petro Poroshenkon päätöksen julistaa maahan sotatilalaki, joka tulee voimaan huomenna keskiviikkona. Ukrainassa olisi määrä järjestää presidentinvaalit ensi keväänä, mutta Kivimäen mukaan ne jäävät sotatilan takia todennäköisesti pitämättä. 

Lue myös:

    Uusimmat