Venäjä siirtää hävittäjiä Krimille – "Poroshenkolle vastataan samalla mitalla"

Venäjä vihjaa yhteenotosta 2:16

Venäjä on ilmoittanut siirtävänsä ainakin kymmenen Suhoi-hävittäjäjää Krimin niemimaalle Sevastopoliin. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan Venäjä odottaa "Ukrainan provokaatiota" alueella.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoo, että Venäjän tietojen mukaan Ukraina suunnittelisi lähipäivinä jonkinlaista hyökkäystä Venäjää vastaan Krimillä.

– Joulukuun lopussa [Ukrainan presidentti Petro] Porshenko suunnittelee aseellista iskua Venäjää vastaan Krimillä. Hänelle vastataan samalla mitalla, Lavrov sanoi.

Suomalaisen asiantuntijan mukaan kymmenen hävittäjän lisäyksellä ei sinänsä ole suurta sotilaallista merkitystä. Tärkeämpää on Venäjän luoma pelko.

– Merkittävämpää on se, että siellä on paikalla kymmeniätuhansia sotilaita ja useita sota-aluksia. Pysyvä ja staattisempi voima siellä on huomattavasti merkittävämpi kuin kymmenen hävittäjää, mutta tällä saadaan tietysti paljon huomiota ja herätettyä keskustelua ja pelkoa hyvin voimakkaasti, sanoo komentaja Jaakko Jäntti Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Tilanne alueella on ollut jännittynyt sen jälkeen, kun Venäjä valtasi kolme ukrainalaista sotilasalusta Kertshin salmen kohdalla.

Marraskuun lopulla Venäjä sulki Ukrainalta elintärkeän reitin Asovanmerelle perustellen sitäkin Ukrainan provokaatiolla. Useat asiantuntijat pelkäävät, että yhteenotto saattoi olla uuden konfliktivaiheen alkusoitto. 

Lue myös:

    Uusimmat