Kertshinsalmi on keskeisessä roolissa Venäjän ja Ukrainan kriisissä, tilanne kiristynyt jo kuukausien ajan – Venäjä julkaisi salmesta propagandaelokuvan

EU tuomitsee Venäjän toiminnan Krimillä 1:43

Venäjä esti eilen kolmen Ukrainan laivaston aluksen pääsyn Kertshinsalmen läpi Asovanmerelle. Venäjän turvallisuuspalvelu FSB vahvistaa ottaneensa haltuun kolme Ukrainan alusta ja käyttäneensä aseita.

Venäjän toimet Ukrainaa kohtaan on tuomittu laajalti. Esimerksi EU on tuominnut maan toimet. Myös Nato on ilmoittanut olevansa Ukrainan tukena. YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu puolestaan tänään tilanteen takia. 

MTV Uutisten toimittaja Mirja Kivimäki on ollut seuraamassa EU:n huippukokousta Brysselissä. 

– Asiaa ei ole vielä täällä ehditty kommentoimaan, koska tilanne lähti eskaloitumaan Asovanmerellä vasta, kun huippukokous oli ohi. Muuten olisi varmaan tullut suoria kommentteja, Kivimäki kuvailee.

Uusi vaihe konfliktissa

Kivimäen mukaan tilannetta voi kuvailla uudeksi vaiheeksi Venäjän ja Ukrainan välisessä konfliktissa. Krimin valtaamisen jälkeen Kertshinsalmelle rakennettiin silta, joka yhdistää Venäjän ja Krimin niemimaan.

– Käytännössä tuo silta kontrolloi kaikkea liikennettä, joka siitä kulkee Asovanmerelle. Tilanne on lähtenyt kiristymään jo viime kuukausina pikkuhiljaa, kun Venäjä on alkanut tarkastamaan kaikkia ukrainalaisia laivoja, jotka menevät salmen läpi pohjoiseen, Kivimäki sanoo

– Lisäksi voi ehkä mainita, että Venäjällä on myös aivan hiljattain julkaistu propagandaelokuva, joka käsittelee Kertsinsalmea. Vahvasti näyttää siltä, että huomio on kääntymässä kohti Krimiä ja Kertshinsalmea. 

Lue myös:

    Uusimmat