Venäjän ilmatilan sulku veisi Finnairin kilpailuedun – asiantuntija: "Strategiaa täytyy miettiä aika uudelta pohjalta"

Asiantuntijan mukaan lentoyhtiö Finnairille Venäjän ilmatilan sulku olisi kova isku.

Finnair ilmoitti tänään lopettavansa kaikki Aasian-lentonsa, jos Venäjän ilmatila sulkeutuu suomalaiskoneilta.

Ilmatila saattaa sulkeutua Ukrainan sodasta johtuvan pakotteen seurauksena. Useat maat ovat ilmoittaneet, etteivät päästä ilmatilaansa venäläiskoneita, ja Venäjä on vastannut takaisin samalla mitalla.

Suomen liikenneministeri Timo Harakka ilmoitti viime yönä Twitterissä, että Suomi valmistautuu ilmatilan sulkemiseen venäläiseltä lentoliikenteeltä.

– Kyllä se iskee pahasti Finnairiin, koska Finnairin strategia perustuu Aasian ja Euroopan väliseen kauttakulkuliikenteeseen Helsinki-Vantaan kautta ja se on siinä hyvin menestyksekkäästi toiminut pitkään, sanoo professori Jorma Mäntynen suunnittelu- ja konsultointiyritys WSP Finlandilta.

Finnair lentää tällä hetkellä matkustaja- ja rahtilentoja kymmeneen Aasian kohteeseen. Myös Tukholmasta on yhteydet Bagkokiin ja Phuketiin.

Mäntysen mukaan nimenomaan Venäjän reitti on ollut Finnairille kilpailuvaltti. Samalla heikkenee Helsinki-Vantaan asema liikenteen solmukohtana.

– Nimenomaisesti tämä suorin yhteys on ollut kilpailukyvyn lähde, ja kun se menee, Aasian liikenne asettuu ihan toisenlaiseen valoon.

– Aasiahan on valtavan iso manner ja eteläisiin osiin voidaan lentää muitakin reittejä, mutta kyllä Venäjän ylilento-osuus on ollut niin merkittävä, että kyllä sillä on tavattoman suuri merkitys Finnairin strategiseen kulmakiveen, Mäntynen sanoo.

"Strategiaa täytyy miettiä aika uudelta pohjalta"

Professori muistuttaa, että Venäjän ilmatilan sulkua pelättiin jo vuonna 2014 Krimin valtauksen yhteydessä.

Nyt isku on kuitenkin kovempi kuin silloin olisi ollut, sillä lentoyhtiöt ovat olleet taloudellisesti ahtaalla koronapandemian vuoksi. 

Jos tilanne pitkittyy, Finnairinkin täytyy pohtia strategiaansa, sanoo Mäntynen.

– Strategiaa täytyy miettiä aika uudelta pohjalta. Tietysti tullaan siihen, että koronan jälkeinen markkinatilanne luodaan nyt uusiksi. Sieltä on tippunut yhtiöitä pois ja monet yhtiöt aloittavat aika raskaan taloustaakan alla toimintaansa.

Finnair ei halunnut kommentoida tänään tarkemmin sulun taloudellisia ja muita vaikutuksia, vaan odottaa vielä lisätietoja.

Lue myös:

    Uusimmat