Venäjän hyökkäyssota hajotti rikollisverkostot Ukrainan ja Venäjän välillä – näin suhteet tiivistyvät Kremlin ja rikollisten välillä

Venäjä ampui ohjuksen kohti kupjanskilaista museota - "Työntekijämme on ruumispussissa" 1:41
Katso myös: Tämänkaltaiset teot osaltaan saivat ukrainalaisrikolliset katkaisemaan välinsä Venäjälle. Venäjä ampui ohjuksen kohti kupjanskilaista museota – "Työntekijämme on ruumispussissa".

Venäjän massiivinen hyökkäyssota Ukrainaan rikkoi venäläisten ja ukrainalaisten rikollisjärjestöjen yhteistyön. Jos sota heijastuu näkyvästi maataloustuotteiden kauppaan ja liikenteeseen maailmalla, se tuntuu myös rikollisuudessa.

– Olemme varkaita, vastustamme kaikkia valtioita, mutta päätimme olla Ukrainan puolella, eräs rikollinen kuvaa sodan vaikutuksia brittiläisessä The Economist-lehdessä.

Lehden mukaan lähes kaikki ukrainalaisrikolliset ovat lopettaneet yhteistyön venäläisten rikollisten kanssa.

Välirikon vaikutukset ovat merkittäviä monin tavoin eri puolilla maailmaa esimerkiksi huumeiden ja väärennettyjen tuotteiden kuljetusreittien muututtua.

Krimin valtaus ei rikkonut rikollisverkostoja

Vielä 2014 Venäjän miehitettyä Krimin niemimaan ja sotimisen levitessä itäiseen Ukrainaan, rikollisverkostot toimivat yli rajan.

Ukrainassa oli ja on runsaasti korruptiota omasta takaa. Iso maa sijaitsee maantieteellisesti tärkeällä paikalla.

Ennen 24. helmikuuta 2022 itäinen ja koillinen Ukraina toimivat salakuljetuksen valtateinä. Ukrainalaiset rikollisjärjestöt kävivät keskinäisiä reviiritaisteluja, Mustanmeren satamat kuten Odessa olivat rikollisen toiminnan solmukohtia, ja maassa oli runsaasti laittomia ja luvattomia tuotteita valmistavia tehtaita, lehti listaa.

Afganistanilaisen heroiinin salakuljetus Ukrainan kautta Balkanille kasvoi, Odessaan saapui kokaiinia Etelä-Amerikasta. Aseita kulki toiseen suuntaan Afrikkaan ja Aasiaan, muun muassa.

Ei enää.

Ukrainalaiset kriminaalit katkaisivat siteensä venäläisiin ja Valko-Venäjälle.

Nyt ei ole oikea hetki epäisänmaallisuuteen

Moni rikollisista sotii nyt maansa puolesta, eikä ehdi rötöstellä. Ulkonaliikkumiskiellot ja sotatila vaikeuttavat laittomuuksia. Nyt ei ole isänmaallista toimia olemassaolonsa puolesta taistelevaa maataan vastaan.

– Jos meidät (ukrainalaiset) liitettäisiin Venäjään, moni tyyppi vankilassa saatettaisiin siirtää kauas pois. Venäläiset vartijat ovat säälimättömiä. Sitä meistä ei kukaan kaipaa, joten teemme likaisen työn Ukrainan puolesta, eräs rikollinen sanoo The Economistissa.

Mutta sota vaikuttaa rikollisuuteen ja vallankäyttöön myös erityisesti Venäjällä, missä rikollisverkostojen ja valtaa pitävien välillä ei ole palomuuria. Päinvastoin.

Tästä yhtenä ja näkyvimpänä esimerkkinä Jevgeni Prigozhin menneisyyksineen ja Wagner-palkkasotilasarmeijoineen. Silmäkään Kremlissä ei räpsähtänyt, kun hän alkoi rekrytoida kovan luokan rikollisia riveihinsä Ukrainaan lupaamalla pääsyä vapaalle jalalle myöhemmin.  

Kreml vaatii venäläisrikollisia vakoojiksi ja rahaa valtiolle

Kreml vaatii ulkomailla toimivia rikollisjärjestöjen jäseniä "tulouttamaan" osan saaliistaan pimeille tileille valtion hyödyksi. He myös toimivat vakoojina, Kremlin käskystä. The Economistin mukaan Venäjä haluaa erityisesti korkeaa teknologiaa kuten puolijohteita aseisiinsa.

Fortumin siirtyminen Venäjän hallintaan puolestaan on esimerkki siitä, miten sopimuksista ja laeista piittaamattomuus siirtää ulkomaista omaisuutta Venäjällä sellaisiin käsiin – Kremlin ja sen lähipiirin valvonnassa – joissa sitä ei tulisi olla.

Lännen pakotteet ovat sulkeneet maksu- ja tavaraliikennettä Venäjälle ja sieltä pois. Näillekin rikolliset ja muut toimijat etsivät uusia väyliä.  

Erilaisten länsituotteiden kysyntä Venäjällä on yhä kovaa, vaikka Kreml uhkuu uhmaa sanoen suuntaavansa itään ja vilkuttavansa näkemiin lännelle. Suomen tullin vientitilastot Venäjän naapurimaihin kertovat tästä ilmiöstä osaltaan. Laillisen ja laittoman raja hämärtyy ja liukenee.

Economistin mukaan sodan seurauksena Baltian maiden satamissa on napattu entistä enemmän huumeita ja laitonta tupakkaa. Aljaksandr Lukashenkan Valko-Venäjältä puolestaan viedään Venäjälle muotia kuten käsilaukkuja.

Ukrainassa rikollisuus on löytänyt uusia reittejä ja aloja

Rikollisuus ei kuitenkaan ole kadonnut Ukrainasta.

Global Initiative against Transnational Organized Crime -ajatuspajan mukaan (johon myös Economist viittaa) rikollisuus on löytänyt uusia markkinoita Ukrainassa ja sen läntisissä maissa vanhan rinnalle.

Humanitaariseen apuun liittyvä laittomuutta on muun muassa Dnipron ja Odessan seuduilla, Taka-Karpatiassa, lännessä Lvivissä, ja Romanian ja Moldovan vastaisella rajalla.

Maasta viedään pois myös asevelvollisuutta pakenevia, ja ihmiskauppaa myös ilmenee. Tätä jälkimmäistä on kuitenkin "paljon vähemmän kuin odotimme", Europolin edustaja sanoo Economistissa.

Uusia reittejä ovat löytäneet perinteisistä rikollisuuden aloista muun muassa aseiden ja lääkkeiden salakuljetus ja kauppa. 

Ukrainalaisopettajat kertovat koulunkäynnistä keskellä sotaa 7:01
Katso myös: Ukrainalaisopettajat kertovat MTV Uutisille arjestaan lasten kanssa raunioiden keskellä: "Jos kuolen, niin sitten kuolen".

Lue myös:

    Uusimmat