Venäjän autokaupan hirvittävä syöksy jatkuu – näitä lukuja olisi toisenlaisina aikoina vaikea uskoa todeksi

Ladattavien autojen kysyntä ylittää tarjonnan:"Aika pitkät toimitusajat – jopa vuosi" 2:00
KATSO MYÖS: Ukrainan sota näkyy myös Suomen autokaupassa. Kallistuneet polttoaineet ovat muun muassa kiihdyttäneet sähköautojen menekkiä. Katso videolta, millaisia haasteita ladattavien autojen suuri kysyntä on aiheuttanut Suomessa.

Venäläisistä autokaupoista uhkaa loppua myytävä. Autojen hinnatkin ovat nousseet useilla kymmenillä prosenteilla.

Autokauppa Venäjällä syöksyy alaspäin pahemmin kuin koskaan ennen, kertoo Automotive News Europe. Sen mukaan huhtikuussa uusien autojen myynti sakkasi 79 prosenttia pienemmäksi kuin se oli vuotta aiemmin. Tilastointi alkaa vuodesta 2006.

Rankka tiputus koskee paitsi tuontimerkkejä, myös Venäjän kotimaisia autoja. Esimerkiksi Ladojen myynti tippui melkein yhtä paljon kuin keskiarvo, 78 prosenttia. Ladoja valmistaa Avtovaz.

Toisaalta myös autojen hinta on noussut Venäjällä rajusti. Kuukausi sitten keskimääräinen nousu oli noin 40 prosenttia.

Uudesta myyntitilastosta, jonka on alun perin laatinut Venäjällä toimivien eurooppalaisten yritysten järjestö AEB , uutisoi Suomessa ensimmäisenä Helsingin Sanomat. Sen kokoaman taulukon mukaan kaikkein eniten Venäjällä on tippunut Toyotan luksusbrändi Lexuksen myynti: 97 prosenttia.

Tilasto kertoo, että myynti kohentui ainoastaan yhdellä ainoalla automerkillä, jota oli myyty huhtikuussa 2021 yli sata kappaletta: kiinalaisella Exeedillä, jonka omistaa niin ikään kiinalainen Chery Automobile.

100 auton rajausta käyttäen pienimmät tappiot kirjasi venäläinen UAZ , jonka myynti heikkeni ”vain” 36 prosenttia. Marginaalisista malleista japanilaisauto Isuzu tosin onnistui kasvattamaan myyntiä kolmanneksella, 67 autosta 89:ään.

HS:n julkaiseman tilaston mukaan Venäjän kaupatuin automerkki oli sekä vuosi sitten että nyt Lada. Sitä myytiin huhtikuussa 2022 uutena 8 506 kappaletta. Seuraavaksi suosituin oli Kia.

Kaikkiaan Venäjällä myytiin huhtikuussa vajaat 33 000 uutta autoa. Automotive News Europen mukaan vielä helmikuussa tänä vuonna autoja kaupattiin noin 120 000.

Lue myös:

    Uusimmat