Renault myymässä enemmistöosuutensa Lada-valmistajasta yhdellä ruplalla

Uudessa Lada Nivassa uskomaton lisävaruste 0:34
Renault omistaa enemmistön Ladaa valmistavasta Avtovazista. Lada toi vuonna 2018 esiteltyyn uuteen Nivaan armeijahenkisen lisävarusteen. Lada itse kuvaili varustetta huhtikuussa 2018 "taisteluvalmiiksi" ja "brutaaliksi". Katso lisää videolta. Renault ei ole vielä kertonut, mitä se aikoo tehdä Avtovaz-omistustensa kanssa.

Yhden rupla on tällä hetkellä 0,013 euroa eli 1,3 senttiä. Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan Renaultilla on mahdollisuus ostaa osuutensa takaisin myöhemmin.

Venäläisen uutistoimiston Interfaxin mukaan Renault myisi enemmistöosuutensa muun muassa Ladaa valmistavan Avtovazin jättimäisestä autotehtaasta yhdellä symbolisella ruplalla. Ostaja olisi moskovalainen autotekniikkaan erikoistunut tutkimuslaitos.

Renaultilla olisi mahdollisuus ostaa osuutensa takaisin viiden tai kuuden vuoden kuluessa. Interfaxin mukaan tieto on peräisin Venäjän kauppa- ja teollisuusministeriltä Denis Manturovilta, kertoo uutistoimisto Reuters.

68 prosentin osuuden Avtovazista omistava Renault ei ole suostunut kommentoimaan Interfaxin uutista. Renaultista 15 prosenttia omistavalta Ranskan valtioltakaan ei ole herunut kommenttia.

Credit Suissen analyytikot pitävät yhdellä ruplalla tehtävää kauppaa ja takaisinostomahdollisuutta positiivisena asiana. Heidän mukaansa Renaultin Venäjä-ongelman ratkaisu olisi näin askeleen lähempänä. Samalla se jättäisi oven auki Renaultin palaamiselle Venäjän-markkinoille, vaikkakin on varsin epäselvää, ”milloin Venäjän automarkkinat elpyvät ja geopoliittinen ilmasto jäähtyy.”

Renaultin osake oli keskiviikkoaamuna 1,6 prosentin laskussa Pariisin pörssissä.

Ministeri Manturovin mukaan Moskovassa sijaitseva Renaultin autotehdas siirtyisi puolestaan Moskovan kaupungin omistukseen.

Renault kertoi maaliskuussa harkitsevansa 2,2 miljardin euron alaskirjausta Venäjän-toimintojensa keskeyttämisestä. Avtovazin tuotantoa on keskeytetty. Se on valmistanut Lada-, Renault- ja Nissan-merkkisiä autoja, ja työntekijöitä tehtaalla on ollut 35 000.

Yli 400 ulkomaista yritystä on vetäytynyt Venäjältä sen jälkeen, kun maa hyökkäsi Ukrainaan.

Lue myös:

    Uusimmat