Venäjän armeijaan yhdistettyjä Z-symboleja ilmestyi Hietaniemen puihin Helsingissä – "Järkyttävä mielenilmaus"

Hietaniemen juutalaisten hautausmaalla Helsingissä ilmestyi puihin Z-kirjaimia – näin poliisi kommentoi 2:57
Z-kirjaimia on ilmestynyt puihin lähelle Ortodoksisen Pyhän Nikolauksen seurakuntaa Helsingin Hietaniemessä.

MTV Uutiset vieraili Hietaniemen hautausmaalla Helsingissä, jossa puita on töhritty Venäjään yhdistetyillä Z-merkeillä.

Helsingin Hietaniemen hautausmaan lähettyvillä oleviin puihin on viikonlopun aikana ilmestynyt Z-merkkejä. Symbolin voidaan tulkita olevan voimakas kannanotto Venäjän hyökkäyssodan puolesta, sillä Z-kirjain on viime aikoina yhdistetty pitkälti Venäjän armeijaan ja sen tapaan merkitä sotilasajoneuvojaan Ukrainassa. 

Venäjän puolustusministeriön mukaan Z-merkki on lyhenne sanoista "za pobedu" eli "voiton puolesta". Toisaalta Z-merkin on arveltu tarkoittavan hyökkäyksen suuntausta länteen, "zapad".  Venäjällä myös äärioikeiston tiedetään käyttävän symbolia. Tunnusta on käytetty laajalti Venäjällä muun muassa kansanedustajien pinsseissä, sosiaalisessa mediassa ja vaatteissa. 

Twitterissä on pohdittu, milloin Helsingin kaupunki tai jokin muu taho ennättää siivoamaan kirjaimet puista. 

">

Ajattelematon teko

MTV Uutiset kysyi Hietaniemessä ohikulkijoilta, mitä mieltä he ovat kirjainten ilmestymisestä puihin. Symboleja ihmetellyt pastori Timo Soisalo ei ymmärrä, miten tällaisena aikana saatetaan tehdä jotain näin ajattelematonta.

– Olen täällä vain vierailevana pastorina ja kommentoin yksityishenkilönä. Mutta onhan tämä erittäin ajattelematon teko. Meillä on seurakunnassa ukrainalainen pappi ja hän totesi, että Z tarkoittaisi Zelenskyitä, joka suojelee meitä. Mutta se on minun ymmärtääkseni ukrainalaista huumoria. Oikeasti näen tämän itse erittäin negatiivisena asiana.

Suora provokaatio

Z-merkit huomannut helsinkiläinen Joonas Soininen järkyttyi symbolit nähdessään. Soininen toivoo kaupungin siivoavan kirjaimet pois pian.

– Järkyttävä mielenilmaus, ihmeellistä, että näitä tulee ympäristöömme. 

Soinisen mukaan vastaavanlainen äärioikealta tuleva toiminta pitäisi sulkea katukuvasta. 

Paikalle sattunut, nimettömänä pysyttelevä virolainen nainen puolestaan sanoi, ettei näe kirjainta välttämättä negatiivisena. Hän kertoi myös uskovansa, että z-kirjain viittaisi Ukrainan presidentti Zelenskyihin.

Suomessa 40 vuotta asunut venäläinen nainen sen sijaan koki, että Z voi merkitä vain yhtä asiaa. Myös hän haluaa pysyä nimettömänä, sillä hänen sukulaisensa asuvat Venäjällä.

– Mielestäni kirjain on suora provokaatio ja hyökkäys meitä kohtaan.

Lue myös:

*Päivitys kello 9.17: Täsmennetty kahden haastateltavan kommentteja. Pastori Timo Soisalon kommenttia tarkennettu, että hänen ymmärtääkseen kyse ukrainalaisesta huumorista. Nimettömänä pysyttelevän virolaisnaisen kommentteihin lisätty tieto, että hän uskoo Z-kirjaimen viittaavan Zelenskyihin.

Lue myös:

    Uusimmat