Risto E. J. Penttilä: Putinin asema on käymässä tukalaksi, mutta voiko koko Venäjä kaatua?

Ovatko Putinin päivät luettu? Kaatuuko koko Venäjä? MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä pohtii kolumnissaan Venäjän kohtaloa, joka on noussut kansainväliseen keskusteluun kuluneen viikon aikana.

Presidentti Vladimir Putinilla on kolme haastetta. Ne ovat Ukrainan urheus, Kiinan kylmyys ja Euroopan unionin yhtenäisyys. Jokainen on uhka Putinin Venäjälle.

"Volodymyr Zelenskyi on Ukrainan Mannerheim"

Aloitetaan Ukrainasta. 

Presidentti Volodymyr Zelenskyi on Ukrainan Mannerheim. Hän ei pane miekkaansa tuppeen ennen kuin viimeinen Putinin “soturi ja huligaani” on karkoitettu Ukrainasta ja Krimiltä.

Ratkaisevaa on Krimin kohtalo.

Alue liitettiin Venäjään fanfaarien soidessa vuonna 2014. Sen jälkeen se on ollut osa äiti-Venäjää. Jos Zelenskyi onnistuu valtaamaan Krimin, käy Putinille huonosti. Hänen taipaleensa päättyy tavalla tai toisella. 

Kiinan ja Venäjän "rajaton ystävyys" loistaa poissaolollaan

Siirrytään sitten Kiinaan. 

Putinin tapaaminen Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa tällä viikolla (15.9.2022) meni niin huonosti kuin se saattoi mennä. ”Rajattomasta ystävyydestä” maiden välillä ei ollut enää puhettakaan.

Presidentti Xi vältteli julkisuudessa koko aihetta. Putin totesi ymmärtävänsä Kiinan ”kysymykset ja huolet” Ukrainaan liittyen.

Mitä nämä huolet olivat? Alexander Gabuev on yksi tunnetuimmista Venäjän ja Kiinan suhteen tuntijoista. Hän on venäläinen, mutta pakeni Moskovasta sodan alettua. Financial Times lehdessä hän arveli, että Xi kertoi Putinille sodan haittaavan maailmantaloutta ja siten Kiinan tulevaisuudennäkymiä. Jos Kiina vetää poliittisen tuen Venäjältä, käy Putinille huonosti. 

"EU:n suhteen on helppoa olla pessimistinen"

Entä Euroopan unioni? 

On helppo olla EU:n suhteen pessimistinen.

Inflaatio laukkaa, populismi nousee, taantuma uhkaa. Voi olla, että Eurooppa ei selviä ensi talvesta yhtenäisenä. Mutta on myös mahdollista, että selviää.

Ursula von der Leyen yllätti kaikki tällä viikolla pitämällä puheen, joka oli sekä karismaattinen että painava. ”Ja minä seison täällä vakuuttuneena siitä, että rohkeudella ja solidaarisuudella Putin kaatuu ja Eurooppa säilyy vahvana.”

Viime kädessä Euroopan kohtalon ratkaisee energian hinta. Mitä korkeampi hinta on, sen alhaisempi on Euroopan yhtenäisyys.

Yhdysvallat mahdollistanut Ukrainan vastahyökkäyksen

Kaiken takana on tietenkin Yhdysvallat, jonka aseapu Ukrainalle on mahdollistanut onnistuneet vastahyökkäykset.

Britannia on puolestaan kouluttanut ukrainalaisia joukkoja ja antanut enemmän aseapua kuin mikään muu eurooppalainen maa.

Näiden maiden tuki Ukrainalle vaikuttaa vahvalta.

Voiko koko Venäjä kaatua?

Putinin asema on käymässä tukalaksi. Jos hän häviää sodan, hänet syrjäytetään. Jos hän käyttää taktisia ydinaseita voittaakseen sodan, Kiina ja muu aidalla istunut maailma kääntävät hänelle selkänsä.

Hänen ainoa mahdollisuutensa on jatkaa sotaa, kunnes Ukraina on valmis neuvottelemaan alueluovutuksista Donbassin alueella. 

Putin voi siis kaatua. Entä koko Venäjä? Voisiko sille käydä kuten Neuvostoliitolle?

Mahdollista se on, mutta ei todennäköistä.

Syy on yksinkertainen: Niitä, jotka halusivat eroon Neuvostoliitosta, oli paljon. Niitä, jotka haluavat eroon Venäjästä, on huomattavasti vähemmän. Huoli äiti-Venäjän tulevaisuudesta yhdistää venäläisiä. Siksi on todennäköisempää, että Putinin aika päättyy kuin että koko Venäjä romahtaa. 

Nato-jäsenyys Suomelle elintärkeä

Suomen kannalta keskeistä on, että olemme de-facto Naton jäseniä.

Vaikka kaikki Nato-maat eivät vielä ole ratifioineet Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä, olemme käytännössä Yhdysvaltain ja Naton turvatakuiden piirissä.

Tämä näkyy Yhdysvaltain ja Naton kielenkäytössä. Sodan ensimmäisinä kuukausina Yhdysvaltain ulkoministeri ja Naton pääsihteeri julistivat, että Nato puolustaa ”jokaisen Nato-maan jokaista tuumaa”.

Tänään sanotaan, että tavoitteena on heikentää Venäjää ja estää sitä käyttämästä sotilaallista voimaa naapureitaan vastaan.

Kaiken kaaoksen keskellä tämä on hyvä uutinen suomalaisille.

9:11
Katso myös: Missä on Vladimir Putin? Hajoaako Venäjä sisäisesti liitoksistaan, ja mitä Venäjän arvaamattomuudesta voi seurata? Näin asiaa kommentoi Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin johtaja Tuomas Forsberg MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja