Venäjä varoittaa Yhdysvaltojen ylittävän "punaisen viivan", jos se toimittaa pitkän kantaman ohjuksia Ukrainalle

Ukrainalaistoimittaja Illia Ponomarenko vieraili Venäjältä vapautetuilla alueilla – näin hän näkee sodan muuttuneen 4:34
Ukrainalaistoimittaja Illia Ponomarenko vieraili Venäjältä vapautetuilla alueilla – näin hän näkee sodan muuttuneen

Venäjän ulkoministeriö sanoi torstaina, että Yhdysvallat ylittäisi "punaisen viivan" ja siitä tulisi konfliktin osapuoli, jos se toimittaa Ukrainalle pitkän kantaman ohjuksia.

Venäjän ulkoministeriön tiedotustilaisuudessa tiedottaja Maria Zakharova lisäsi, että ”Venäjällä on oikeus puolustaa omaa maaperäänsä”, uutistoimisto Reuters kertoo.

Yhdysvallat on avoimesti kertonut toimittaneensa Ukrainalle GMLRS-täsmäraketteja, jotka voidaan ampua HIMARS-raketinheittimillä pisimmillään 80 kilometrin päähän. 

– Jos Yhdysvallat päättää toimittaa pidemmän kantaman ohjuksia Kiovalle, se ylittää punaisen viivan ja siitä tulee konfliktin osapuoli, Zakharova sanoi.

CNN: Washington ei toistaiseksi lähetä pitkän kantaman ohjuksia

Pitkän kantaman ohjuksilla Venäjä viitannee ohjuksiin, joilla Ukraina pystyisi ampumaan Venäjän puolelle. Yhdysvaltojen mukaan Ukraina on luvannut, ettei käytä yhdysvaltalaisohjuksia iskuihin Venäjän maaperälle.

HIMARS-raketinheittimillä olisi mahdollista ampua myös ATACMS-tykistöohjuksia, joiden kantama on jopa 300 kilometriä.

CNN:n lähteiden mukaan Washington ei todennäköisesti aio toimittaa ATACMS-ohjuksia ainakaan toistaiseksi. CNN perustaa tiedon omiin hallinnon sisäisiin lähteisiinsä.

CNN:n mukaan Washington pelkää, että pitkän kantaman ohjusten toimittaminen kärjistäisi tilannetta.

Lisäksi Washingtonissa katsotaan, että Ukrainan viimeaikaiset onnistumiset vastahyökkäyksessä osoittavat nykyisten aseavustusten olleen tehokkaita ja toimivia, eikä tarvetta ATACMS-ohjuksille ole tällä hetkellä.

Lue myös:

    Uusimmat