Väite: Ukrainaan viety suomalaisia "Paseja"

Puolustusministeriöstä ei voida vahvistaa Twitterissä leviävää väitettä.

Twitterissä leviää kuva suomalaisesta Sisu XA-180/185 miehistönkuljetusvaunusta, Panssari-Sisusta eli "Pasista", joita on Ukraine Weapons Tracker -sivun mukaan viety Ukrainaan.

Tarkkaa sijaintia twiitissä ei ole mainittu, mutta sivusto väittää, että niin sanottu Panssari-Sisu olisi kuvattu Ukrainassa.

Sivuston mukaan suomalaisvaunujen kuvia on levitetty ukrainalaisilla Telegram-viestintäsovelluksen kanavilla ja TikTokissa. 

MTV Uutiset tavoitti Puolustusministeriön viestintäpäällikön, joka ei voinut vahvistaa, että Panssari-Sisuja olisi viety Ukrainaan.

– Ei ole kenenkään edun mukaista kertoa mitä kalustoa viedään, ja mihin. Kyseessä on turvallisuuskysymys, viestintäpäällikkö Kristian Vakkuri tähdentää.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen sanoi viime viikolla MTV Uutisten Uutisextrassa, että Suomi antanut Ukrainalle raskasta aseistusta, mutta ei tarkentanut, mistä aseistuksesta on kyse.

Ukrainalaisia koulutettu Suomessa?

Sotilaskaluston asiantuntija Petri Mäkelä väittää Twitterissä, että ukrainalaisia vaunukuskeja olisi koulutettu Suomessa.

Mäkelä viittaa twiitissään tiliin, jonka omistaja rajoittaa twiittiensä näkyvyyttä. Alkuperäinen twitti ei siis ole nähtävissä.

Puolustusministeriön Vakkuri ei voi vahvistaa, että ukrainalaisia vaunukuskeja olisi koulutettu Suomessa.

Puolustusministeriö kertoi kuitenkin elokuussa, että Suomi lähettää noin 20 kouluttajaa Isossa-Britanniassa järjestettävään koulutustukeen, jonka tarkoituksena on kouluttaa Ukrainan asevoimien sotilaita.

– Ison-Britannian mukaan tavoitteena on kouluttaa noin 10 000 ukrainalaiselle vapaaehtoiselle sotilaan perustaidot ja koulutus tapahtuu tämän vuoden aikana, Puolustusministeriön tiedotteessa sanottiin tuolloin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja