Yhdysvalloilta pieni tukipaketti Ukrainalle, sen jälkeen "kongressin täytyy toimia viipymättä" – MTV seurasi Ukrainan sotaa

Venäläiset vapaaehtoiset taistelevat Ukrainan puolella – tällainen on Siperian pataljoona 2:22
Venäläiset vapaaehtoiset taistelevat Ukrainan puolella – tällainen on Siperian pataljoona

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 18. joulukuuta 2023.

  • Putin: Venäjällä ei ole halua taistella sotilasliitto Naton kanssa

  • EU:n huippukokous päätti 14. joulukuuta avata jäsenyysneuvottelut Ukrainan ja Moldovan kanssa

  • Zelenskyin mukaan Ukraina hidastaa talvisin sotilasoperaatioitaan, oli kyse sitten vastahyökkäyksestä tai puolustuksesta

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

 

22.40: Ukrainalla ammuspula Donetskin suunnalla

Ukrainan asevoimat on joutunut ammuspulansa vuoksi vähentämään merkittävästi tykistön käyttämistä taisteluissa. Ukraina on nyt puolustusasemissa Venäjän hyökkäyksen alla. 

Tykkimiehet kertovat, että Venäjä käyttää kymmenkertaisen määrän ammuksia Ukrainaan verrattuna. 

MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen raportoi alueelta, että tykistöammusten pula itäisessä Ukrainassa, varsinkin Donetskin suunnalla, on todellinen.

– Tykistöprikaateista kerrotaan MTV Uutisille, että vielä kesällä he pystyivät ampumaan tyypillisesti sata laukausta päivässä. Tällä hetkellä, tuo laukausten määrä on pudonnut jopa kahteentoista viikossa, Nurminen kertoo.

Voit katsoa Nurmisen raportin täältä.

20.04: Yhdysvalloilta pieni tukipaketti Ukrainalle – sen jälkeen "kongressin täytyy toimia viipymättä"

Yhdysvallat suunnittelee antavansa Ukrainalle vielä toisen apupaketin myöhemmin joulukuussa. Valkoisen talon mukaan kyseisen paketin jälkeen lisäapuun vaaditaan kongressilta toimia.

– Kun se on tehty, valtuutemme eivät enää riitä ja kongressin täytyy toimia viipymättä, Valkoisen talon kansallisen turvallisuusneuvoston mediaedustaja John Kirby sanoo.

Bidenin hallitus päätti muutama päivä sitten 200 miljoonan tuesta Ukrainalle. Ukrainan kaipaama miljardiluokan tukipaketti on jämähtänyt demokraattien ja republikaanien väliseen riitelyyn.

(Reuters)

17.45: EU aikoo käsitellä miljardipakettia Ukrainalle helmikuun alussa

Euroopan unionin jäsenmaiden on määrä alkaa käsitellä Ukrainalle annettavaksi suunniteltua 50 miljardin euron tukipakettia 1. helmikuuta. Asiasta ilmoitti maanantaina Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel lehdistötilaisuudessa, jonka hän piti yhdessä Belgian pääministerin Alexander De Croon kanssa.

Ajallisesti EU:n paketin tuen Ukrainalle olisi tarkoitus jatkua vuoteen 2027.

EU:n valtion- ja hallitusten johtajat sopivat viime viikolla pitämässään huippukokouksessa jäsenyysneuvottelujen aloittamisesta Ukrainan ja Moldovan kanssa. Samassa yhteydessä oli esillä myös 50 miljardin euron tukipaketti Ukrainalle, mutta Unkari kaatoi alkuperäisen suunnitelman.

Helmikuun ylimääräisessä huippukokouksessa on määrä selvittää, voidaanko tukipaketista vielä sopia vai pitääkö Ukrainan tukemiseksi etsiä muita keinoja. Kokouksessa puidaan niin ikään EU:n koko budjettia. (STT)

13.28: Ukrainan asevoimien komentaja Valeri Zaluzhnyi kiistää pattitilanteen

Ukrainan asevoimien komentaja Valeri Zaluzhnyi kiistää, että tilanne rintamalla olisi pattitilanteessa. Komentajalta kysyttiin asiaa suoraan, ja hän vastasi kysymykseen ei. 

Zaluzhnyi kieltäytyi kommentoimasta, aikooko Ukraina jatkaa vastahyökkäystään talvikuukausina vedoten asian arkaluontoisuuteen. (Reuters)

10.42: Ainakin yksi kuollut Odesan alueen lennokki-iskuissa, Hersoniin yli 300 iskua

Ukraina ja Venäjä ovat molemmat kiihdyttäneen lennokki-iskujaan toistensa alueille. 

Venäjän sunnuntaisessa lennokki-iskun kerrotaan tappaneen yhden ihmisen Odesassa. 

Ukrainan iskun kohteena oli venäläinen sotilaslentokenttä.

Lisäksi Hersonin alueelle kohdistuneissa iskuissa on menehtynyt yksi siviili ja infrastruktuuria on tuhoutunut.

Asiasta kertoo Ukrainan entinen apulaissyyttäjä Gyunduz Mamedov.

– Hersonin alueelle on viimeisen vuorokauden aikana ammuttu 374 kranaattia, Mamedov kirjoitti X:ssä.

10.27: Venäjälle terroristiseksi luokiteltu ryhmä otti vastuun sunnuntaisesta iskusta

Ukrainassa toimivat Putin-vastaiset venäläiset puolisotilaalliset joukot ovat ilmoittautuneet sunnuntaisen Belgorodin alueella tapahtuneen iskun tekijäksi, kertoo brittilehti The Independent.

Venäjällä terroristiseksi luokiteltu "Vapauden Venäjän legioona" sanoi tuhonneensa venäläisten joukkojen tukikohdan lähellä Trebrenon kylää ja jättäneen jälkeensä miinoja.

Se ei kuitenkaan tarkentanut, oliko se tuhonnut infrastruktuuria tai tappanut sotilaita.

Ryhmän väitteitä ei voitu välittömästi tarkistaa riippumattomista lähteistä.

7.23: Yhdysvaltain Ukraina-tuki vaakalaudalla, päätöksiä ei vieläkään aikaiseksi: "Emme ole lähelläkään sopimusta"

Demokraatit ja republikaanit eivät pääse tänä vuonna sopimukseen Yhdysvaltain etelärajaa koskevista poliittisista muutoksista, senaattori Lindsey Graham sanoi.

Aiheesta uutisoi CNN sunnuntai-iltana paikallista aikaa. Yhdysvalloissa on neuvoteltu viikkoja tiukempien maahanmuuttorajoitusten sitomisesta Ukrainalle ja Israelille myönnettävään lisärahoitukseen.

– Republikaanit kokevat olevansa jumissa. Emme ole lähelläkään sopimusta. Se menee ensi vuodelle, Graham sanoi NBC:n Meet the Press -ohjelmassa. 

Demokraatit ja republikaanit yrittävät kiireesti päästä sopimukseen rajapolitiikan muutoksista ennen kuin senaattorit lähtevät lomalle. Useat kongressin avustajat ovat epäileviä, että sopimukseen päästään erimielisyyksien takia. 

7.17: Ukrainan asevoimien komentajan toimistotilasta löytyi salakuuntelulaite

Ukrainan asevoimien komentajan Valeri Zaluzhnyin käyttöön tarkoitetusta toimistotilasta on löytynyt salakuuntelulaite, kertoo Ukrainan turvallisuuspalvelu.

Turvallisuuspalvelun mukaan löydetty kuuntelulaite ei ole alustavien tietojen perusteella toiminnassa. Turvallisuuspalvelu myös tähdensi lausunnossaan, ettei laite löytynyt Zaluzhnyin toimistosta, vaan eräästä tilasta, jota hän voisi jatkossa käyttää työskentelyyn.

Sekä ukrainalaiset että ulkomaiset mediat ovat raportoineet kasvavista jännitteistä Zaluzhnyin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin välillä. (Lähde: AFP)

SUNNUNTAI 17.12.2023

13.54: Venäjä ei ole kiinnostunut jatkamaan Mustanmeren viljasopimusta

Venäjä ei ole kiinnostunut jatkamaan Mustanmeren viljasopimusta, sanoo Venäjän maatalousministeri Dmitri Patrushev

Reutersin mukaan maan haluttomuudesta jatkaa viljasopimusta kertoi Venäjän valtio-omisteinen uutistoimisto RIA.

Patrushev lisäsi päätöksen olevan suurelta osin poliittinen, mutta sanoo Venäjän jatkaa viljan vientiä. 

– Viljan vientimäärämme, kun otetaan huomioon viljasopimuksen purkaminen, eivät ole missään nimessä laskeneet, vaan jopa hieman kasvaneet, RIA kertoo Patrushevin sanoneen.

Mustanmeren viljasopimus päättyi Venäjän ilmoituksesta jo heinäkuussa. 

Venäjä on aiemmin sanonut noudattavansa sopimusta sitten, kun sen ehdot on täytetty. Putin on arvostellut Ukrainaa muun muassa siitä, ettei se vienyt tarpeeksi viljaa kehittyviin maihin.

11.42: Putin: Uusi sotilaspiiri vastaus Suomen Nato-jäsenyyteen

Sotilasliitto Naton jäsenyys tuo Suomelle ongelmia, varoittaa Venäjän presidentti Vladimir Putin. Putin sanoi sunnuntaina julkaistussa televisiohaastattelussa, että Venäjä perustaa jäsenyyden vastineeksi uuden Leningradin sotilaspiirin Luoteis-Venäjälle ja keskittää sinne "tietyn määrän" sotilasyksikköjä.

– He (länsi) raahasivat Suomen Natoon. Oliko meillä ongelmia heidän kanssaan? Kaikki erimielisyydet, mukaan lukien 1900-luvun puolivälin alueelliset erimielisyydet, oli jo aikoja sitten ratkaistu, Putin sanoi valtiollisen television haastattelussa.

Lue lisää aiheesta täältä.

10.16: Britannian sotilastiedustelu: Venäjän presidentinvaalit laajenevat miehitetyille alueille

Britannian puolustusministeriö ennakoi Twitterissä, että Venäjän presidentinvaaleissa nähdään epärehellisiä keinoja. Venäjä on kertonut, että presidentinvaaleissa voi maaliskuussa äänestää myös Ukrainasta miehitetyillä Donetskin, Luhanskin, Hersonin and Zaporizhzhjan alueilla.

Ministeriö ennakoi, ettei äänestyksistä tule reiluja tai vapaita. Näillä alueilla halutaan maan sotilastiedustelun mukaan valtaapitävien kannalta ”oikea” äänestystulos, jotta alueiden valtaaminen ja Venäjän hyökkäyssota näyttäisivät oikeutetuilta.

Ministeriö uskoo, että maan hallinnossa tullaan lähes varmasti käyttämään vakavaa vaalivilppiä ja äänestäjien painostamista, jotta Vladimir Putin voittaisi vaalit huomattavalla erolla.

10.02: Putin: Puheet hyökkäysaikeista Natoon ovat roskaa

Venäjän presidentti Vladimir Putin tyrmää Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin puheet Venäjän aikomuksista hyökätä Natoa vastaan "täydeksi roskaksi". Putinin mukaan Venäjällä ei ole halua taistella sotilasliitto Naton kanssa.

Biden oli sanonut, että Venäjä voisi hyökätä Nato-maahan, jos se voittaa sodan Ukrainassa.

Lue lisää sunnuntain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat