Mainos

Venäjä uskoo Mars-luotaimen pudonneen Tyyneen valtamereen

Venäjän tuhoutuneen Mars-luotaimen putoamispaikkaa arvuuteltiin ympäri maailman pitkin sunnuntaita. Venäjän puolustushallinnon edustaja ilmoitti illalla osien pudonneen ilmeisesti Tyyneen valtamereen.

Romu päätyi mereen tiettävästi noin 1250 kilometrin päässä Wellingtonin saaresta, joka sijaitsee Chilen edustalla.

Phobos-Grunt-luotaimen putoamispaikka ja -aika olivat viime hetkiin asti epäselviä. Vielä alkuillasta romun povattiin päätyvän Atlanttiin.

Luotaimen kulkua seurattiin tarkkaan myös Suomessa.

– Putoamispaikasta saadaan tieto pahimmillaan vain paria tuntia ennen maahansyöksyä, kertoi valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Timo Härkönen STT:lle iltapäivällä.

Härkösen mukaan luotainta seurasi puolenkymmentä eri suomalaisviranomaista Puolustusvoimista Ilmatieteen laitokseen.

– On vain häviävän pieni mahdollisuus, että luotain osuisi Suomeen, mutta siihen täytyy kuitenkin varautua, Härkönen kommentoi.

Illalla kello 21:n aikaan Suomen viranomaiset eivät vielä olleet saaneet vahvistusta uutistoimistojen välittämille tiedoille.

– Edelleen on myös epäselvää, onko luotain tullut kokonaan alas vai vain sen osia, Härkönen sanoi.

Myrkyllistä polttoainetta

Venäjän ja Yhdysvaltojen avaruusviranomaiset vähättelivät romuluotaimesta aiheutuvaa vaaraa. Se paino oli alun perin 13,5 tonnia, mutta Roskosmoksen mukaan Maahan oli määrä iskeytyä korkeintaan parikymmentä parinsadan kilon palasta.

Mukana oli 11 tonnia myrkyllistä polttoainetta, mutta sen ei uskottu selviävän Maahan asti. Polttoainesäiliön arveltiin tuhoutuvan ilmakehässä.

Epäonninen avaruusohjelma

Noin 130 miljoonan arvoisen luotaimen oli tarkoitus matkata Marsin Phobos-kuuhun ja ottaa sieltä maaperänäytteitä. Laukaisu epäonnistui marraskuussa moottorivian takia ja Venäjä menetti yhteyden luotaimeen pian sen jälkeen.

Viikkojen ajan luotainta yritettiin ohjata joko kohti Marsia tai hallitusti takaisin Maahan. Kumpikin yritys epäonnistui.

Venäjän avaruusohjelma on kärsinyt viime aikoina muutenkin epäonnesta. Vain kuukausia ennen Phobos-Gruntin laukaisun epäonnistumista miehittämätön Progress-huoltoalus syöksyi maahan Siperiassa. Lisäksi Venäjä on vuoden sisällä menettänyt viisi satelliittia.

(MTV3 - STT - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.