Mainos

Venäjä tuomitsi amerikkalaismiehen vakoilusta

Amerikkalainen liikemies on tuomittu Venäjällä vakoilusta 20 vuodeksi vankeuteen. Kiistanalainen tuomio on kiristänyt USA:n ja Venäjän suhteita.

Amerikkalainen sukellusvene

Entinen USA:n laivaston tiedustelupalvelun upseeri, liikemies Edmond Pope sai Moskovassa 20 vuoden vankeustuomion. Venäläiset syyttävät häntä salaisten torpedotietojen hankkimisesta. 54-vuotias Pope vakuutti syyttömyyttään ja sanoo syyttäjän esittäneen valheita hänen toimistaan. Popen mukaan torpedouutuutta koskevia tietoja on ollut vapaasti saatavissa.

Siirryttyään eläkkeelle Yhdysvaltain laivaston tiedustelupalvelusta Pope perusti yrityksen, jonka erikoisala on merenkulkualan laitteistot.

Yhdysvallat vaati heti tuomion julistamisen jälkeen Popen vapauttamista ja sanoi olevansa syvästi pettynyt tuomiosta. Vakoilusyytettä häntä vastaan on käsitelty suljetussa oikeudenkäynnissä. Syyttäjä oli vaatinut Popelle ankarinta lain sallimaa tuomiota, 20 vuotta vankeutta, sekä seitsemän miljardin ruplan eli1,7 miljardin markan vahingonkorvausta Venäjän puolustusteollisuudelle.

Pope sairastaa harvinaista luusyöpää, ja Popen asianajajat vaativat useaan otteeseen hänen vapauttamistaan humanitaarisista syistä. Hän on ensimmäinen amerikkalainen, joka on joutunut Venäjällä tai Neuvostoliitossa oikeuteen vakoilusta vuoden 1960 U2-vakoilukoneskandaalin jälkeen.

Presidentti Bill Clinton on vedonnut Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin Popen vapauttamiseksi. Putin on ilmoittanut, että oikeudenkäynti on käytävä loppuun ennen kuin hän voi harkita armahdusta. Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneessa on hyväksytty päätöslauselma, jossa vaaditaan Popen vapauttamista. Päätöslauselmassa kehotetaan Clintonia harkitsemaan Venäjälle annettavan avun leikkaamista, ellei Popea vapauteta.
(MTV3-STT-Reuters-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.