Venäjä-tuntija ei usko Halla-ahon kauhukuvaan: "Pakolaiskeskuksen haarukka ei käy käsiaseesta"

Suomi ei ole Krim, sanoo Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro.

Eduskunnan puhemies, perussuomalaisten presidenttiehdokas Jussi Halla-aho (ps.) pohti perjantaina, miten voidaan olla varmoja, etteivät Venäjän Suomeen järjestämät turvapaikanhakijat ole venäläisiä erikoisjoukkoja tai Venäjän Wagner-palkkasotilasryhmän taistelijoita.

Halla-aho muistutti vuodesta 2014 ja Ukrainan Krimin niemimaan valtauksesta. Venäjä miehitti Krimin niemimaan niin sanotuilla pienillä vihreillä miehillä eli käytännössä tunnuksettomilla erikoisjoukkojen sotilailla.

– Haluan sanoa tämän asian nyt ääneen, koska sitten, kun meillä alkavat korkeajännitejohdot, voimalaitokset ja tietoliikennekaapelit poksahdella, tulee riittämään niitä, jotka sanovat: "Ei kukaan olisi voinut arvata tätä ennalta!", Halla-aho kirjoitti viestipalvelu X:ssä.

Itärajan tilanteen saama huomio imartelee Venäjää, arvioi hybridiuhkien asiantuntija 2:11
Itärajan tilanteen saama huomio imartelee Venäjää, arvioi hybridiuhkien asiantuntija Teija Tiilikainen.

Suomi "ei ole mikään Krim"

Suomi "ei ole mikään Krim", muistuttaa Halla-ahon sanoja MTV Uutisille puhelimitse kommentoiva Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro.

Kangaspuro sanoo luottavansa Suomen viranomaisiin, joiden toimintavalmiuksia ja lukumäärää on vahvistettu.

Halla-ahon näkemys erikoisjoukkojen ujuttamisesta Suomeen tällä tavalla kuulostaa Kangaspurosta "hieman kaukaa haetulta".

– Jos Venäjä haluaisi lähettää Suomeen niin sanottuja pieniä vihreitä miehiä tai Wagner-taistelijoita, olisi siihen ollut monta muutakin mahdollisuutta, Kangaspuro arvioi.

– Krimin niemimaa oli valmiiksi venäläismielinen. Kymmenet kenraalit ja merkittävä osa laivastosta vaihtoi puolta ja kasarmit antautuivat. Suomessa ei ole tällaista tilannetta ja maaperää, hän jatkaa.

Sotilaatkin tarvitsisivat aseita

Suomen ja Venäjän raja on ollut auki vuosikymmeniä, eikä tilanne olennaisesti muuttunut vuosiin myöskään sen jälkeen, kun Venäjä miehitti Krimin.

Jos Venäjä haluaisi tehdä esimerkiksi sabotaasia Suomen rajojen sisäpuolella, eivät pelkät sotilaat riittäisi, Kangaspuro muistuttaa. Taistelijat tarvitsisivat aseistusta ja varusteita ollakseen akuutti uhka Suomelle.

– Meillä on viranomaisjärjestelmä, joka ottaa turvapaikanhakijat haltuun. Jos ei he eivät täytä edellytyksiä, lähetetään heidät kotimaahansa, Kangaspuro muistuttaa.

Perjantaina uutisoitiin, että maahanmuuttovirasto on aloittanut nopeutetusti turvapaikkaselvitykset itärajan ylittäneiden osalta.

"Potkulauta ei käy panssarivaunusta"

Vaikka venäläisviranomaisten on kerrottu varustaneen turvapaikanhakijoita Suomen-matkaan, ei ainakaan julkisesti ole sanottu, että heiltä olisi löydetty esimerkiksi räjähteitä tai tuliaseita. 

Turvapaikanhakijat ovat kuvien perusteella liikkuneet kevyin kantamuksin. Rajalle he ovat loppumatkan kulkeneet esimerkiksi polkupyörillä ja potkulaudoilla.

– Ei potkulauta ja polkupyörä oikein panssarivaunusta käy. Eikä pakolaiskeskuksen haarukka tai veitsi tehokkaasta käsiaseesta, Kangaspuro muotoilee.

MTV Uutiset seuraa itärajan tilannetta alla olevassa jutussa.

Onko Venäjä alkanut käännyttämään turvapaikanhakijoita takaisin jo ennen rajaa? 3:14
Onko Venäjä alkanut käännyttämään turvapaikanhakijoita takaisin jo ennen rajaa?

Lue myös:

    Uusimmat