Maahanmuuttovirasto: Vastaanottokeskusten tilanne on hallinnassa

Majoitus, vastaanottoraha ja kuljetukset: Näin itärajan ylittäneet otetaan vastaan Joutsenon vastaanottokeskuksessa 3:38
Katso myös juttu viime viikolta: Majoitus, vastaanottoraha ja kuljetukset – näin itärajan ylittäneet otetaan vastaan Joutsenon vastaanottokeskuksessa

Suomen vastaanottojärjestelmän tilanteesta ei tällä hetkellä ole erityisen suuria huolia, Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Elina Nurmi sanoo STT:lle. Hänen mukaansa tilanne on hyvin hallinnassa.

Turvallisuussyistä hän ei kommentoi, mihin vastaanottokeskuksiin itärajan yli tulleita turvapaikanhakijoita on sijoitettu tai minkälainen vastaanottokeskusten kokonaiskapasiteetti tällä hetkellä on.

Elina Nurmen mukaan suurin osa viikonlopun aikana saapuneista turvapaikanhakijoista on Syyrian ja Somalian kansalaisia. Pääosa heistä on nuoria miehiä, mutta viime päivinä maahan on tullut myös naisia ja lapsia.

Vartiuksen päivä ollut rauhallinen

Vartiuksen rajavartioasemalla päivä on tähän mennessä ollut rauhallinen, mutta turvapaikanhakijoita ohjataan yhä Venäjältä Suomeen, sanoo rajavartioaseman päällikkö, kapteeni Jouko Kinnunen STT:lle.

– Juuri tällä hetkellä omin silmin havainnoin, että ilmiö ei ole ohi. Katson juuri nyt rajan yli itään Venäjän puolelle ja näen, kuinka Venäjän viranomaiset ohjaavat turvapaikanhakijoita Suomeen, Kinnunen kertoi STT:lle puhelimitse iltapäivällä hieman kello yhden jälkeen.

Kinnusen mukaan kyse oli muutaman ihmisen ryhmästä. Aiemmin tänään rajanylityspaikalle ei ollut tullut yhtäkään uutta turvapaikanhakijaa.

Myös yö oli itärajalla rauhallinen, eikä rajanylityspaikoilla havaittu poikkeavaa toimintaa.

Kaakkois-Suomen kolme rajanylityspaikkaa sekä Niiralan rajanylityspaikka Pohjois-Karjalan rajavartioston alueella ovat olleet suljettuina perjantain ja lauantain välisestä yöstä lähtien. Muutama turvapaikanhakija tuli silti lauantaina Suomeen suljetun Nuijamaan rajanylityspaikan esteiden läpi sekä luvattomasti maastorajan kautta.

Hallitus päätti sulkea rajanylityspaikat puuttuakseen turvapaikanhakijoiden kasvaneeseen määrään, jota epäillään Venäjän hybridivaikuttamiseksi. Kansainvälisen suojelun hakeminen on keskitetty Vartiuksen ja Sallan rajanylityspaikoille.

Lue myös:

    Uusimmat