Halla-aho maalaili uhkakuvia itärajan turvapaikanhakijoista – "Kenties tietää jotain, mitä minä en tiedä"

Mihin Venäjä pyrkii lähettämällä turvapaikanhakijoita Suomen rajalle? 11:58
Mihin Venäjä pyrkii lähettämällä turvapaikanhakijoita Suomen rajalle? Katso koko haastattelu.

Asiantuntijoiden mukaan Venäjä pyrkii aiheuttamaan toiminnallaan painetta suomalaiseen yhteiskuntaan. 

Suomi sulki viime viikolla neljä raja-asemaansa Kaakkois-Suomessa. Turvapaikanhakijoiden virta siirtyi Kainuuseen Vartiuksen raja-asemalle.

Kainuun rajavartioston mukaan Venäjältä tulleita ihmisiä on tuotu rajalle vastoin tahtoaan. 

Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Sinikukka Saari arvelee, ettei Venäjällä ole konkreettista päämäärää toiminnassaan.

– Venäjä pyrkii lisäämään painetta ja tuomaan mahdollisesti poliittista painetta suomalaiseen yhteiskuntaan ja keskusteluun. 

Tilanteessa on selvästi nähtävissä, että Venäjä haluaa Suomen sulkevan koko rajansa, arvioi entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen.

– Kremlistä ja Venäjän ulkoministeriöstä on kuulunut ääniä, että Suomea syytetään rajan sulkemisesta ja maiden välisten suhteiden tärvelemisestä. 

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova kertoi viime viikolla Venäjän valmistelevan Suomelle vastatoimia raja-asemien sulkemisen myötä. 

Himasen mukaan vastatoimet voivat olla mitä tahansa.

– He ovat itse useita kertoja julistaneet, että he vastaavat tyypillisesti epäsymmetrisesti eli jollain aivan muulla tavoin. Vastavuoroista rajatoimintaa Venäjä ei aio eikä voikaan tehdä. 

Vastatoimia voidaan siis vain arvella ja odottaa. Himanen sanoo kuitenkin, että Venäjä tulee aiheuttamaan monenlaisia ongelmia ja tilanteita suhteissaan Suomeen lähitulevaisuudessa ja pidemmälläkin aikavälillä. 

Saaren mukaan Venäjä saattaa sisäisesti pedata suurempaa tarinaa siitä, että Suomi toimii vihamielisesti sitä kohtaan. 

– Kenties sitten viholliskuvien nostattamisella ja pelottelulla myös pedataan asetelmaa alkuvuoden presidentinvaaleihin, Saari sanoo.  

"Venäjällä kyky kätkeä ihmisten identiteetti"

Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kirjoitti viestipalvelu X:ssä, voisivatko tulijat olla palkka-armeija Wagnerin sotilaita. 

Saari ei ole nähnyt viitteitä siitä, että tulijat olisivat esimerkiksi venäläisiä agentteja.

– Kenties Jussi Halla-aho tietää jotain, mitä minä en tiedä. En mene sanomaan myöskään, ettei näin voisi olla, Saari toteaa. 

Himanen ei spekuloi, millaisia rajan yli pyrkivät ihmiset ovat. 

– On täysin mahdotonta tietää, mitä nämä ihmiset ovat, vaikka heillä tietynlaiset paperit ovatkin. Venäjällä on kyllä kyky kätkeä ihmisten todellinen identiteetti.

Saari ja Himanen pitävät todellisempana uhkakuvana sitä, että rajalle syntyy kaaosmainen tilanne ihmismassojen lisääntyessä. 

– Jos raja-asemilla on tuhansia ihmisiä Venäjän puolella rajaa, Suomen näkökulmasta se on aikamoinen ongelma myös turvallisuusmielessä. Jos me toimimme sillä tavoin, että joudumme kuitenkin päästämään ihmisvirtoja Suomeen, sillä on monenlaisia seurauksia, Himanen kertoo.

Himanen uskoo, että merkittävä osa tulijoista ei ole kansainvälistä suojelua tarvitsevia turvapaikanhakijoita vaan parempaa elämää hakevia siirtolaisia. 

– Se on tietysti ongelmallista ja järjestelmän väärinkäyttöä. Täytyy kuitenkin muistaa, että suurin osa näistä ihmisistä on uhreja ja Venäjä käyttää heitä säälimättömästi hyväkseen.  

Lue myös:

    Uusimmat