Kommentti: Venäläissivuston videot rajan maahanpyrkijöistä ovat malliesimerkki kieroilusta, johon Suomen tulee alkaa tottua

Itärajan tilanteen saama huomio imartelee Venäjää, arvioi hybridiuhkien asiantuntija 2:11
Katso myös: Itärajan tilanteen saama huomio imartelee Venäjää, arvioi hybridiuhkien asiantuntija

Todennäköisesti videoilla pyritään rapauttamaan Suomen mainetta ja aiheuttamaan polarisaatiota suomalaisen yhteiskunnan sisällä, kirjoittaa MTV Uutisten toimittaja Silja-Riikka Seppälä.

Venäläissivusto julkaisi videoita, jonka kohdeyleisönä ovat suomalaiset. Ne suomalaiset, joissa herää muukalaispelko ja huoli Suomen turvallisuudesta nähdessään kuvastoa kaukaa tulleista ihmisjoukoista puuttuvine asiakirjoineen Suomen itärajalla. Toinen videoiden kohderyhmä taas ovat suomalaiset, jotka ovat huolissaan kylmissään ja nälissään olevien turvapaikanhakijoiden perustarpeiden ja ihmisoikeuksien toteutumisesta. 

Kumpikin reaktio sopii Venäjälle. 

Suomen järeät toimet itärajalla saivat ministerit yli puoluerajojen yhdistymään. Nopea reagointi oli vahva viesti Venäjälle. Toisaalta kuultiin myös kriittisiä ääniä siitä, kuinka pienikin määrä ihmisiä rajalla saa Suomen tolaltaan. Kertoiko se Venäjän hybridivaikuttamisen onnistumisesta?

Suomen täytyy pitää pää kylmänä.

Italia, Kreikka ja Italia ovat tottuneet neuvottelemaan Pohjois-Afrikan johtajien kanssa palkkioista, joilla pitää siirtolaiset pois Välimereltä. Näiden maiden johtajat ovat toisaalta myös tottuneet kritiikkiin rasistisesta siirtolaispolitiikastaan. Välimerta kutsutaan kuoleman mereksi, eikä syyttä.

Suomen suhde Venäjään on muuttumassa.

"Auta minua, auta minua"

Venäläisssivuston julkaisemassa artikkelissa kuvaillaan, kuinka Syyriasta, Pakistanista ja Jemenistä tulevat ihmiset laittavat ruokaa nuotion äärellä viiden asteen pakkasessa. Sivuston mukaan maahanpyrkijät oleskelevat Venäjän raja-aseman lattialla ja penkeillä, eikä kaikilla ole ruokaa.

Videot ovat venäläissivuston mukaan marraskuun lauantain 18. päivältä Torfjanovkan-Vaalimaan raja-asemalta. Videolla näkyy, kuinka maahanpyrkijät huutavat muun muassa kuorossa "auta minua, auta minua". Videolla näkyy myös mellakkavarusteisia Suomen viranomaisia ja ajoneuvoja.

Videoiden todenperäisyyttä, aikaa ja paikkaa ei ole varmennettu, ja niihin voi liittyä lavastamista.

Juttu jatkuu linkkien jälkeen.

Kuvastolla pyritään luomaan vastakkainasettelua ja eripuraa

Artikkelin kuvasto on malliesimerkki hybridivaikuttamisesta. Artikkelin kaltainen kuvasto on esimakua siitä, millaisia tarinoita ja kuvia saataisiin, jos rajalla olisi tuhansia ihmisiä ruuhkautuneena, nälissään ja kylmissään. Epätietoisina tulevasta.

Kuvilla ja videoilla voidaan yrittää huonontaa Suomen mainetta niin lännen kuin Venäjän silmissä ja kyseenalaistaa ihmisoikeuksien toteutuminen Suomessa. 

Ylipäätään, Venäjän toteuttama ihmisten masinointi raja-alueelle kuuluu perinteiseen hybridivaikuttamisen työkalupakkiin.

Ne isoimmat kärsijät

Kaikista eniten kärsivät turvapaikanhakijat itse. He ovat Venäjälle vain pelinappuloita maan yrittäessä epätoivoisesti heilua mukana suurvaltapolitiikassa. Se on sietämätöntä.

Suomen puolustusministeri Antti Häkkänen totesi torstaina Ylen A-talkissa, kuinka Venäjä tuntee millintarkkaan Suomen ja lännen globaalin oikeusjärjestelmän heikot kohdat. Nyt Venäjä koettelee kepillä jäätä ja kokeilee, venyykö Suomen ihmisoikeuskäsitys ohi kansallisen turvallisuuden.

Laaja-alaisen maahantulon kaltaisessa tilanteessa vastakkain asettuvatkin juuri maahan tulevien ihmisoikeuksien toteutuminen – ja toisaalta Suomen kansallinen turvallisuus. Masinoimalla ihmisiä rajalle, Venäjä pyrkii luomaan Suomen sisällä vastakkainasettelua ja polarisaatiota.

On meistä kiinni, onnistuuko se.

Venäjä hyötyy Suomen – ja koko Euroopan ja lännen epävakaudesta. Tämä tulee ymmärtää sekä niiden joukossa, jotka haluavat pitää kiinni ihmisoikeuksien toteutumisesta ja rasismista vapaassa Suomessa – sekä niissä, joissa rajatilanne herättää pelkoa ja jopa vihaa.

Lue myös:

    Uusimmat