MTV:n toimittaja havaitsi itärajalla paljon puhuvan yksityiskohdan: "Ei vaikuta sattumalta"

Kaikki Vartiuksen raja-aseman turvapaikanhakijat saapuivat tänään juuri ennen sulkemisaikaa – "Ei vaikuta sattumalta" 2:02
Vartiuksen raja-aseman turvapaikanhakijat saapuivat tänään juuri ennen sulkemisaikaa – "Ei vaikuta sattumalta".

MTV Uutisten tietojen mukaan turvapaikanhakijoiden määrän odotetaan kasvavan merkittävästi Vartiuksen rajanylityspaikalla viikonloppuna.

Huomisesta lähtien turvapaikkahakemuksia käsitellään vain Vartiuksen ja Sallan raja-asemilla.

Tänään Vartiukseen tuli viisi turvapaikanhakijaa, eilen 18. Paikalla olevan MTV Uutisten toimittajan Raija Kantomaan mukaan raja-asemalle saapui ryhmä turvapaikkaa hakeneita henkilöitä juuri, kun raja-asema oli sulkeutumassa.

– Mielenkiintoista oli, että ihmiset kävelivät 200 metriä polkupyöriä taluttaen juuri ennen kuin kuin raja-asema suljettiin kello 18. Ei vaikuta sattumalta, Kantomaa sanoi Seitsemän uutisissa.

Yhteensä Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoille on tänään kello 18 mennessä saapunut 96 turvapaikanhakijaa, kertoo Kaakkois-Suomen rajavartiosto viestipalvelu X:ssä.

Määrä on jo nyt huomattavasti suurempi kuin koko eilisen päivän aikana. Eilen Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoille saapui 26 turvapaikanhakijaa.

Hallitus kertoi eilen, että Suomi sulkee perjantain ja lauantain välisenä yönä keskiyöllä kaikki rajanylityspaikat Kaakkois-Suomen rajavartioston alueella sekä Niiralan rajanylityspaikan Pohjois-Karjalan rajavartioston alueella.

"Normaalista poikkeavia ihmisiä"

Kajaanissa valmistellaan kiireellä asuntoja Vartiuksen rajanylityspaikalta tuleville turvapaikanhakijoille. 300 henkilöä vetävässä vastaanottokeskuksessa onkin siirrytty perjantaina ympärivuorokautiseen päivystykseen. 

Keskuksen toiminta on hajautettu vuokra-asuntoihin. Vapaiden paikkojen määrää tai asuntojen sijaintia ei paljasteta asiakasturvallisuuden vuoksi.

Kajaanin vastaanottokeskuksen ohjaajan Riitta Holapan mukaan raja- ja maahanmuuttoviranomaiset ovat toimineet poikkeuksellisen nopeasti.

– Meille on saapunut jo puhuttelukutsuja, Holappa kertoo.

Maahanmuuttovirasto on siis jo aloittanut nopeutetusti turvapaikkaselvitykset koskien keskiviikkona Kajaaniin Joutsenon vastaanottokeskuksesta siirrettyjä hakijoita.

Rajavartiolaitos odottaa turvapaikanhakijoiden määrän kasvavan radikaalista Vartiuksen raja-asemalla viikonloppuna.

– Olemme saaneet muilta rajanylittäjiltä tietoja, että Venäjän Kostamuksen kaupungin alueella on havaittu normaalista rajanylitysliikenteestä poikkeavia ihmisiä, kommentoi MTV Uutisille Vartiuksen raja-aseman vartiopäällikkö Jouko Kinnunen

– Kostamuksen alueella on useita kymmeniä henkilöitä näiden havaintojen mukaan, Kinnunen jatkaa.

Kinnusen mukaan "on mahdollista", että nämä ihmiset ovat tulossa Suomeen hakemaan turvapaikkaa.

Lue myös:

    Uusimmat