Mainos

Venäjä torjuu jälleen Kosovo-ehdotuksen

Ranskan ulkoministeri ei usko, että Venäjän kanssa päästään yhteisymmärrykseen. Sekä Yhdysvallat että EU haluaisivat asian pois turvallisuusneuvoston käsittelystä.

Venäjä ei hyväksy uusintakaan esitystä Kosovon tulevasta asemasta.

Britannia, Ranska ja Yhdysvallat toivat uusimman Kosovo-päätöslauselmaesityksensä YK:n turvallisuusneuvostoon New Yorkissa. Lauselman esittely mahdollistaisi äänestyksen, mutta mahdollisen äänestyksen ajankohdasta ei ole tietoa.

Venäjän YK-suurlähettiläs Vitali Tshurkin sanoi New Yorkissa, ettei Venäjä hyväksy Kosovo-esityksen uusiakaan muotoiluja. Hän ei kuitenkaan suostunut kertomaan, käyttäisikö Venäjä mahdollisessa äänestyksessä veto-oikeuttaan. Päätöslauselmaesitystä tukevan Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner epäili puolestaan Pariisissa, ettei Venäjän kanssa saada aikaan kompromissia.

Uusimman kompromissiesityksen mukaan Kosovon asemasta käytäisiin jatkoneuvotteluja neljä kuukautta Kosovon albaanien ja Serbian kesken.

Venäjä tukee Serbiaa

Venäjä on asettunut tukemaan Serbiaa, joka on on tyrmännyt presidentti Martti Ahtisaaren suunnitelman Kosovon vähittäisestä itsenäistymisestä kansainvälisessä valvonnassa. Tshurkinin mukaan tuoreinkin päätöslauselmaesitys on "kyllästetty" itsenäisyys-käsitteellä Ahtisaaren suunnitelman tapaan.

Sekä Yhdysvallat että EU ovat väläyttäneet kiistan käsittelemistä turvallisuusneuvoston ulkopuolella. Vetovastuuta siirretään joka tapauksessa entistä enemmän niin sanotulle yhteysryhmälle, johon kuuluvat Yhdysvallat, Britannia, Ranska, Saksa, Italia ja Venäjä.

Kosovossa pääministeri Fatmir Sedjui sanoo, että hallinto valmistautuu pitämään parlamenttivaalit suunnitellusti marraskuussa. Vaaleista viime kädessä päättävä maakunnan YK:hallinto on väläyttänyt vaalien lykkäämistä, jollei sopua maakunnan asemasta synnyt sitä ennen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.