Venäjä tarttui hypersoonisiin ohjuksiin – tällaisen lännelle suunnatun viestin se saattaa sisältää

Tällä videolla Venäjän mukaan näkyy hypersoonisen ohjuksen isku asevarastoon Ukrainassa 6:01
Tällä videolla Venäjän mukaan näkyy hypersoonisen ohjuksen isku – näin Putinin ihannoimat, "pysäyttämättömät" aseet toimivat.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on kestänyt jo lähes kuukauden. Maanpuolustuskorkeakoulun komentajan Iiro Penttilän mukaan Venäjän tarttuminen hypersoonisiin aseisiin saattaa sisältää länsimaille suunnatun viestin.

Penttilän mukaan Venäjä ei ole vieläkään saavuttanut tavoitteitaan sodassa.

– Kiova ei ole saarrettu ja Ukraina on kyennyt torjumaan tärkeimmät hyökkäykset, Penttilä toteaa MTV:n kymmenen uutisten lähetyksessä.

Venäjä on eilen ja tänään käyttänyt hyökkäyksessään hypersoonisia aseita. Hypersooninen ohjus voi lentää yli viisinkertaisella äänennopeudella, mikä tekee niistä vaikeampia seurata ja torjua kuin perinteiset ohjukset.

– Ensimmäistä kertaa historiassa on käytetty hypersoonista asetta. Tämä on varmasti viesti niin Venäjän omille kansalaisille kuin lännellekin, Penttilä toteaa.

– Ensimmäisessä kohteessa Venäjä ampui maanalaista ammusvarastoa. Viime viikolla Venäjä ilmoitti, että se aikoo toimia lännen aseapua vastaan. Oliko tässä sitten Venäjän viesti? Penttilä pohtii.

Venäjän on katsottu iskeneen aiempaa enemmän myös siviilikohteisiin. Tilanne on erittäin paha esimerkiksi Mariupolissa, joka on kärsinyt silmittömiä tuhoja Venäjän piiritettyä sitä sodan alkuhetkistä lähtien.

– Kyllä se pitää paikkansa. Joidenkin lähteiden mukaan nyt on käytetty tuhat täsmäasetta.

– Mutta Venäjä on käyttänyt myös perinteistä aluevaikutteista aseistusta eli rakentinheittimistöä ja tykistöä. Silloin kun ruvetaan käyttämään tällaista epätarkempaa aseistusta, niin sivullisten uhrien määrä lisääntyy. Heidän määränsä on kasvanut viime aikoina, Penttilä sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat