Venäjän hirmuteot Mariupolissa merkki "Syyrian pelikirjan" käyttöönotosta, sanoo kenraalimajuri – "Heillä alkaa olla vaihtoehdot vähissä"

Mariupolista uusi Aleppo? Kenraalimajuri:"Kyllä se valitettavasti siltä näyttää" 3:41
Näin kenraalimajuri Pekka Toveri analysoi Venäjän aikeita Mariupolissa.

Kenraalimajuri Pekka Toveri arvioi, että Venäjän iskukyky lännessä heikkenee tulevien vuorokausien aikana. Iskut Kaakkois-Ukrainan siviilien täyteiseen Mariupoliin ovat hänen mukaansa merkki Venäjän käyttämästä "Syyrian pelikirjasta".

Länsi-Ukrainassa sijaitsevassa Lvivin kaupungissa on Ukraine 24 -televisiokanavan mukaan perjantain vastaisena aamuna kuultu vähintään kolme räjähdystä.

Lvivin pormestarin mukaan isku osui lentokentälle, jossa tuhoutui rakennus. Lvivin lentokenttä on maan toiseksi suurin ja sijaitsee noin 70 kilometriä Puolan rajalta.

Iskut ovat kohdistuneet viimeisen viikon aikana yhä useammin lähemmäksi EU:ta ja Puolan rajaa. Kenraalimajuri Pekka Toveri huomauttaa, että iskut ovat hyökkäyksen alusta saakka kohdistuneet myös Länsi-Ukrainaan. Hän ei usko, että Venäjä olisi avannut uutta rintamaa lännessä.

– Ensimmäisestä päivästä lähtien sinne Länsi-Ukrainaankin on isketty pitkän kantaman täsmäasejärjestelmillä, Toveri kertaa MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Toveri toteaa, että kyseiset ampumatarvikkeet ovat todennäköisesti Venäjän joukoilla jo hupenemaan päin.

– Voi olla, että ne tarvikkeet, jotka on varattu tähän operaatioon, alkavat olla venäläisillä käytetty. Arvioisin, että heidän kykynsä iskeä tarkkaan pitkälle, Ukrainan selustan alueelle Länsi-Ukrainaan kyllä heikkenee lähivuorokausien aikana.

Iskut Länsi-Ukrainaan kuitenkin jatkunevat, mutta pienemmällä tarkkuudella.

– He saattavat siirtyä käyttämään ballistista ohjusta, jolla ei pääse ampumaan yhtä pitkälle, eikä läheskään yhtä tarkasti. Silloin se menee siihen, että ammutaan aluemaaleihin ja isoihin kaupunkeihin, kun ei pystytä enää tarkasti metrien tarkkuudella ampumaan.

Mariupolista uusi Aleppo?

Venäjän puolustusministeriön mukaan "silmukka Mariupolin ympärillä kiristyy". Venäjä piirittää Kaakkois-Ukrainassa sijaitsevaa Mariupolia ja on tulittanut myös lukuisia siviilikohteita. Venäjän puolustusministeriön mukaan taisteluita käydään kaupungin keskustassa.

Kenraalimajuri sanoo, että Venäjä näyttää käyttävän erityisesti Mariupolissa niin sanottua "Syyrian pelikirjaa". Hän allekirjoittaa väitteen, että Mariupolista on tulossa "uusi Aleppo", jonka taisteluissa ja pommituksissa on kuollut runsas määrä siviilejä.

– Kyllä se valitettavasti siltä näyttää. Venäjä on sodan aloittaessaan heittänyt kaikki kansainväliset sodan oikeussäännöt nurkkaan. Siellä maalitetaan ilmeisesti tarkoituksellakin terveydenhuollon kohteita, sairaaloita ja siviiliväestöä.

Torstaina Venäjä iski Mariupolin teatteriin, johon oli hakeutunut jopa tuhat siviiliä suojaan. Venäjä ei ole mahdollistanut siviilien pakenemista kaupungista.

– Siviiliväestö Mariupolissa sitoo puolustajia, heillä on huoli näiden ihmisten suojelemisesta. Ei pystytä taistelemaan yhtä vapaasti, ja sitten kortteli korttelilta tuhotaan kaupunki säälimättömästi.

Venäjällä vaihtoehdot vähissä

Mitä Venäjä sitten seuraavaksi aikoo tehdä?

– Se onkin hyvä kysymys, koska heillä alkaa pikkuhiljaa olla vaihtoehdot vähissä.

Toveri sanoo, että Venäjä yrittää selkeästi painostaa Ukrainaa äärettömällä voimankäytöllä.

– Yritetään epätoivoisesti kerätä reservejä pitkin Venäjää, jotta saadaan miestäydennystä.

Useista eri lähteistä on kerrottu Syyrian luvanneen Venäjälle yli 40 000 taistelijaa rintamalle avuksi. Toveri ei usko Syyriasta tulevilla taistelijoilla olevan ”mitään suurempaa merkitystä”, vaikka he pääsisivätkin rintamalle asti.

– (Syyrian presidentti Bashar al-)Assad ei varmasti anna sinne parhaita taistelijoitaan.

Joidenkin lähteiden mukaan syyrialaisille taistelijoille on luvattu tuntuva palkka.

– Tämä ei varmasti pidä paikkaansa. Kun diktatuuri auttaa diktatuuria, niin sen tietää, että välistä otetaan palkkaraha ihan muihin käyttöihin. Se ei taistelijalle itselleen mene.

Toveri toteaa myös, että syyrialaisten taistelumoraali ei ole paras mahdollinen.

– Vaikka he saisivat sen 40 000 taistelijaa, en usko, että se on riittävä voima sodan ratkaisemiseen.

MTV Uutiset seuraa Venäjän hyökkäyksen 23. päivän tapahtumia tässä artikkelissa: Ukrainan ruokahuolto on "romahduspisteessä" – Ukrainan lähettiläs kiittää suomalaisia: "Olette sydämissämme"

Lue myös:

    Uusimmat