Mainos

Venäjä rakentaa kelluvaa ydinvoimalaa

Venäjä on kaavaillut kelluvia ydinvoimaloita sekä omille että ulkomaisille markkinoille. Ympäristöjärjestö Greenpeacen mukaan kyseessä on kuitenkin kelluva ydinpommi.

Venäjä on aloittanut kelluvan ydinvoimalan rakentamisen. Varapääministeri Sergei Ivanov uskoo, että uudelle voimalatyypille olisi kysyntää myös ulkomailla. Ydinvoiman vastustajat pitävät hanketta vaarallisena.

Valtiollinen Rosenergoatom-yhtiö rakennuttaa ensimmäistä kelluvaa ydinvoimalaa salaisessa sukellusvenetehtaassa Vienanmerellä, kertoo uutistoimisto Reuters. Sen on määrä olla valmis vuonna 2010 ja suunnitelmissa on kuuden muun voimalan rakentaminen.

Venäjä on kaavaillut kelluvaa voimalaa omille arktisille alueilleen. Vientikohteiksi on hahmoteltu merenrantavaltioita arktisilta merialueilta Intian valtamerelle. Venäjä on markkinoinut uutuutta turvallisena vaihtoehtona syrjäseuduille ja kasvaville talousalueille Aasiassa, Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa.

- Useat maat ovat alkamassa kysellä meiltä, koska voivat ostaa näitä voimaloita, Ivanov sanoi Rosenergoatomin mukaan katsastaessaan uuden rakennushankeen tällä viikolla.

Ympäristöjärjestäö Greenpeace pitää kelluvaa voimalaa vaarallisimpana ydinsektorin hankkeensa vuosikymmeneen maailmanlaajuisestikin.

- Se on pelottava, koska kyse on kelluvasta ydinpommista, sanoi järjestön Venäjän kampanjajohtaja Ivan Blokov.

Kelluvan ydinvoimalan rakentaminen maksaa liki 260 miljoonaa euroa. Sen kapasiteetti on 70 megawattia. Voimalassa on kaksi ydinreaktoria, joiden kaltaisia käytetään ydinjäämurtajissa.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.