Mainos

Venäjä pimitti tietoa säteilyvuodosta

Majakin ydinpolttoaineen jälleenkäsittelylaitoksella on sattunut lievä säteilyvuoto - neljä päivää sitten. Viranomaisten mukaan säteilytasot alueella ovat jälleen "täysin harmittomat", mutta ympäristöjärjestöt pitävät Majakia tikittävänä aikapommina.

Majakin ydinpolttoaineen jälleenkäsittelylaitoksella sattui viime torstaina lievä säteilyvuoto. Paikalliset viranomaiset tiedottivat asiasta kuitenkin vasta tänään.

Tehdas on yksi Uralin merkittävimmistä ydinjätteen jälleenkäsittelylaitoksista. Viranomaisten mukaan vuodosta ei kuitenkaan aiheutunut vaaraa ihmisille.

Vuoto aiheutui, kun nestemäistä radioaktiivista jätettä pääsi vuotamaan viallisen hanan takia.

Paikallinen hätätilaministeriö sanoo tiedotteessaan, että säteilytasot sekä tehtaassa että sen ulkopuolella ovat jälleen normaalit ja "täysin harmittomat".

Säteilyturvakeskuksesta arvioidaan, että tapaus on ilmeisesti ollut erittäin vähäinen, koska asiasta ei ole tullut erillistä ilmoitusta.

Majak sijaitsee Länsi-Uralilla lähellä Tsheljabinskia, noin 2000 kilometriä Moskovasta itään. Ympäristöjärjestöt pitävät paikkaa tikittävänä aikapommina. Laitoksen alueella tapahtui vuosina 1949, 1957 ja 1967 vakavia säteilyturmia, jotka neuvostohallinto enimmäkseen salasi.

Loviisan ydinvoimalan korkea-aktiivinen jäte kuljetettiin vuoteen 1996 saakka käsittelyyn juuri Majakiin.

(MTV3-Reuters-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.