Venäjä passittaa kriittisiä toimittajia kotiin

Venäjän ulkoministeriö on presidentti Vladimir Putinin valtakaudella seurannut tiiviisti mm. sitä, miten kirjeenvaihtajat ovat raportoineet Tshetsenian sodista.

Venäjällä työskentelevillä ulkomaisilla toimittajilla on entistä enemmän vaikeuksia työlupien saannissa. Ruotsin television kirjeenvaihtaja sai lähtöpassit viime viikolla, kun Venäjän ulkoministeriö ilmoitti päätöstä mitenkään perustelematta, ettei hänen viisumiaan jatketa. Myös muun muassa Aamulehden toimittajalta, Matti Posiolta on äskettäin evätty työviisumi.

Venäjän ulkoministeriö vetosi Posion mukaan aluksi siihen, ettei hän ole käynyt kirjeenvaihtajatehtäviensä päätyttyä maassa tarpeeksi usein. Posio pitää väitettä outona, koska hän on tähän asti saanut uusittua pysyvän akkreditointinsa.

Posio on kirjoittanut Venäjän uutistapahtumista "normaaliin tapaan jo 10 vuotta". Ongelmia ilmaantui hänen mukaansa vasta siinä vaiheessa, kun "maan talousjohtoa ja poliittista kenttää alettiin puhdistaa Putin-mieliseksi".

-Venäjän nykyjohto on Ukrainan mallin mukaisen oranssin vallankumouksen pelossa ottanut kontrolliinsa oman maansa tiedotusvälineet. Nyt vallanpitäjien kädet näyttävät yltävän myös ulkomaalaisiin toimittajiin, Posio totesi.

Posion lisäksi useat muut suomalaistoimittajat odottavat syksyn aikana kohtaavansa vaikeuksia työluvan saannissa, kun heidän nykyiset viisuminsa menevät umpeen.

Toimittajien oikeuksia ja sananvapautta Venäjällä seuraava järjestö kertoo, että ulkomaisten kirjeenvaihtajien työviisumeita on peruttu Venäjällä suuri määrä vuoden 2000 jälkeen. Venäjän ulkoministeriö on presidentti Vladimir Putinin valtakaudella seurannut tiiviisti mm. sitä, miten kirjeenvaihtajat ovat raportoineet Tshetshenian sodista.

Järjestön johtajan mukaan kaikkia yli kolmeakymmentä kotimaahansa lähetettyä ulkomaista toimittajaa yhdistää kriittisyys Tshetshenian sotatoimien aikana tehtyjä ihmisoikeusloukkauksia kohtaan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat