Mainos

Venäjä osti kaasualennuksella jatkoaikaa Mustanmeren tukikohdalleen

Ukraina on lupautunut jatkamaan Venäjän Mustanmeren laivastotukikohdan vuokrasopimusta 25 vuodella. Aiemman, vuonna 1997 solmitun sopimuksen mukainen Venäjän vuokra-aika Ukrainan Sevastopolissa päättyy vuonna 2017. Sopimuksen jatkosta päätettiin keskiviikkona, kun maiden presidentit Dmitri Medvedev ja Viktor Janukovitsh tapasivat Ukrainan Harkovissa.

Tapaamisessa sinetöitiin useita päätöksiä, jotka käytännössä palauttavat maat takaisin strategiseen kumppanuuteen pitkän kylmän kauden jälkeen. Ukrainan ja Venäjän välit hyytyivät pahasti edellisen presidentin Viktor Justshenkon kaudella, kun Ukrainassa pohdittiin mm. Nato-jäsenyyttä ja jopa osallistumista Yhdysvaltain ohjuskilpihankkeeseen.

Maiden välien ennustettiin kuitenkin paranevan kun Ukrainan uudeksi presidentiksi äänestettiin kevään vaaleissa venäläismielisenä pidetty Viktor Janukovitsh.

Tapaamisessaan Medvedev ja Janukovitsh sopivat, että Ukraina saa vastaisuudessa 30 prosentin alennuksen venäläisestä maakaasusta.

- Alennus on vastaus Mustanmeren tukikohdan jatkon varmistumiseen, Medvedev totesi.

Tänä vuonna Ukraina vastaanottaa 30 miljardia kuutiometriä venäläistä kaasua. Ensi vuonna määrä nousee 40 miljardiin kuutioon.

Medvedevin mukaan myös lähestyvä toisen maailmansodan 65-vuotisjuhla ”yhdistää ja lähentää Ukrainan ja Venäjän kansoja”.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.