Venäjä oikaisi koronarokotteensa kanssa ratkaisevassa paikassa, mikä voi olla suuri uhka rokotetulle: "Ilman ei voida tietää mahdollisista haittavaikutuksista"

Venäjällä maailman ensimmäinen koronarokote – mitä Sputnik-rokotteesta tiedetään, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek? 9:46
Katso videolta, mitä Venäjän kehittämästä rokotteesta tiedetään.

Venäjä kertoi toissapäivänä kehittäneensä koronaviruksen vastaisen rokotteen. Presidentti Vladimir Putinin mukaan Sputnik V -rokote antaa pysyvän immuniteetin koronavirusta vastaan. Putinin mukaan hänen tyttärensä on jo saanut kyseisen rokotteen.

Venäjän mukaan 20 maata on ennakkotilannut rokotetta miljardin annoksen verran.

Tehokas rokote olisi kuin taivaan lahja koronapandemian rampauttamalle maailmalle, mutta uutiseen tehokkaasta koronarokotteesta on suhtauduttu tutkijapiireissä epäilevästi.

Tiedesivusto Livescience kirjoittaa, että Sputnik V -rokotteesta ei ole julkistettu alkuvaiheen ihmiskokeiden tuloksia.

Tutkijoiden mukaan vain huolellisesti laaditut, tuhansia koehenkilöitä koskevat kokeet voivat osoittaa rokotteen tehon ja turvallisuuden.  Tutkijat ovat ilmaisseet huolensa siitä, että Sputnik V -rokotteelle ei ole tehty lopullista testausta. Tämä ns. ”vaihe 3” edellytetään, jotta rokote voidaan hyväksyä yleiseen käyttöön.

Vaiheessa 1 ja 2 rokotetta testataan vain muutamilla sadoilla henkilöillä ja niissä katsotaan, ettei rokote aiheuta vaarallisia haittavaikutuksia lyhyellä aikavälillä. Vaiheen 3 kokeisiin kuuluu kymmenien tuhansien vapaaehtoisten testit ja vain sillä voidaan varmistaa, että rokote todellakin suojaa koronavirukselta.

Livescience kertoo, että Venäjä aikoo tarjota rokotetta ihmisille kuitenkin jo ennen vaiheen 3 tuloksia.

– Ilman vaiheen 3 tuloksia ei voida tietää rokotteen mahdollisista haittavaikutuksista tai suojaako rokote suurinta osaa sen saaneista ihmisistä.

Voi tehdä haavoittuvammaksi virukselle

Eräs haittavaikutus voi olla paradoksaalisesti, että rokote tekeekin kohteestaan entistä haavoittuvamman tartunnalle.

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek on suhtautunut epäilevästi Sputnik V:n väitettyyn koronasuojaan.

– Sitä, miten hyvin se tuottaa immuniteettia ja kuinka pitkäkestoista, tai suojaako se itse Covid-taudilta, emme näiden tietojen valossa vielä tiedä, hän painottaa.

Nohynekin mukaan huolena on, ettei rokote ole turvallinen.

– Kun lähdemme rokottamaan suuria joukkoja, silloin on täytynyt osoittaa, että rokote on immunogeeninen ja turvallinen, mikä vaatii aikaa ja ison joukon tutkittavia.

Nohynek epäilee erityisesti väitteitä rokotteen antamasta pitkäkestoisesta immuniteetista.

– Miten voimme tietää, että se on pitkäkestoinen, jos seuranta-aika on ollut vain muutaman kuukauden? hän ihmettelee.

Lue myös:

    Uusimmat