Venäjä: Muutos ydinasesopimuksessa ei vie lähemmäs ydinsotaa – "Vuoropuhelu voi jatkua"

Mikä vaikutus on Putinin ydinaseuhkailuilla? – Tämä jäi käteen Putinin ja Bidenin puheista 9:53
Katso myös: Mikä vaikutus on Putinin ydinaseuhkailuilla? Tämä jäi käteen Putinin ja Bidenin puheista

Venäjän ulkoministeriön mukaan Venäjän muutos Uusi Start -sopimukseen osallistumisessa ei vie osapuolia lähemmäs ydinsotaa. Maa sanoo lisäksi voivansa jatkaa vuoropuhelua Yhdysvaltain kanssa.

Venäjän ulkoministeriö sanoo venäläisen uutistoimiston Tassin mukaan, että Venäjän suhtautuminen ydinaseisiin ei muutu, vaikka Venäjä keskeyttää presidentti osallistumisensa Uusi Start -ydinasevalvontasopimukseen. Asiasta kertoo Reuters.

Venäjän mukaan vuoropuhelun jatkaminen Yhdysvaltain kanssa on ”parempi kuin sen hylkääminen”.

Ulkoministeriön mukaan muuttunut tilanne ei myöskään vie osapuolia aiempaa lähemmäs ydinsotaa.

– En usko, että päätös Uusi Start -sopimuksen keskeyttämisestä tuo meitä lähemmäs ydinsotaa, varapuolustusministeri Sergei Rjabkov sanoi uutistoimisto Interfaxin mukaan.

Venäjä sanoi noudattavansa yhä sopimuksen asettamia rajoituksia

Venäjä ilmoitti eilen noudattavansa sen ja Yhdysvaltojen välisen Uusi Start -ydinasevalvontasopimuksen asettamia rajoituksia presidentti Vladimir Putinin aiemmasta ilmoituksesta huolimatta.

– Venäjä aikoo noudattaa vastuullista lähestymistapaa ja noudattaa edelleen tiukasti sen (sopimuksen) määräämiä strategisten hyökkäysaseiden määrällisiä rajoituksia sopimuksen elinkaaren aikana, Venäjän ulkoministeriön lausunnossa sanottiin.

Uusi Start on ollut ainoa voimassa oleva kahdenvälinen asesopimus Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä. Sitä oli jatkettu vuoden 2026 alkuun saakka.

Venäjä lakkautti sopimuksen mukaiset asetarkastukset elokuussa ja ilmoitti syyksi sen, että Yhdysvallat olisi estänyt venäläistarkastajien toimintaa.

Ulkoministeriön mukaan Putinin päätös johtui Yhdysvaltojen "tuhoisista toimista".

Venäläisministeriön mukaan päätös keskeyttää osallistuminen sopimukseen on peruutettavissa, mutta Yhdysvaltojen olisi osoitettava "poliittista tahtoa", jotta näin tehtäisiin.

Lue myös:

    Uusimmat