Mainos

Venäjä uhkailee uusien ohjusten tuotannolla – "Vastaamme samalla mitalla Yhdysvalloille"

4:53

Venäjä uhkailee ryhtyvänsä valmistamaan uusia ohjuksia, jos Yhdysvallat todella vetäytyy INF-ohjussopimuksesta. Venäjä viittaa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin lauantaiseen lausuntoon, jonka mukaan INF-sopimuksen aika on ohi.

Trump on syyttänyt Venäjää sopimuksen rikkomisesta. Yhdysvaltain viranomaisten mukaan Venäjä kehittää INF-sopimuksen vastaisesti maasta laukaistavia ohjuksia, joilla olisi tarvittaessa helppo uhata Eurooppaa.

Venäjä on aiemmin itse syyttänyt Yhdysvaltoja sopimuksen rikkomisesta ja nyt sen presidentin edustajan suulla sanoo, että Venäjä on noudattanut sopimusta Yhdysvaltain toisenlaisista väitteistä huolimatta.

– Presidentti Vladimir Putin on toistuvasti ja kategorisesti kieltänyt syytökset, joiden mukaan Venäjä olisi rikkonut INF-sopimusta, Venäjän presidentin edustaja Dmitri Peskov sanoi päivällä.

"Maailmasta tulee vaarallinen paikka"

Peskovin mukaan Yhdysvaltain toimet tekevät nyt maailmasta paljon vaarallisemman paikan elää.

Venäjän ulkoministeriö on vaatinut Yhdysvalloilta selitystä, mitä se oikein aikoo repimällä INF-sopimuksen. Yhdysvallat onkin lähettänyt Moskovaan presidentin neuvonantajan John Boltonin, jonka on tarkoitus selittää Venäjän johdolle maan aikeita. .

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi tänään suoraan, että Venäjä vastaa "samalla mitalla" Yhdysvalloille.

– Kaikkiin toimiin vastataan, koska strateginen tasapaino perustuu yhdenvertaisuuteen, Lavrov sanoi.

– Tällaista vastaavuutta pidetään yllä kaikissa olosuhteissa.

Eräiden arvioiden mukaan koko sopimuksesta irtautumisen taustalla onkin Kiina, joka ei edes kuulu sopijaosapuoliin. Ajatus kulkee niin, että Trump haluaisi Kiinan mukaan uudistettuun sopimukseen, jolloin myös Kiinan ohjustuotannolle asetettaisiin rajat.

Kiina ei halua sekaantua sopimuskiistaan

Kiinan ulkoministeriön edustaja piti sopimuksen purkamista valitettavana ja sanoi, ettei Kiinaa pidä sekoittaa koko riitaan.

– Tiedämme kaikki, että INF-sopimus on tärkeä aseriisuntasopimus, jonka Neuvostoliitto ja Yhdysvallat saivat aikaiseksi kylmän sodan aikana. Sillä on ollut tärkeää rooli kansainvälisten suhteiden helpottamisessa ja ydinaseriisunnan edistämisessä sekä maailmanlaajuisen strategisen tasapainon ylläpitämisessä, Kiinan ulkoministeriön edustaja Hua Chunying sanoi toimittajille päivällä Pekingissä.

– Sopimus on tärkeä edelleen. Yksipuolinen vetäytyminen siitä aiheuttaa negatiivisia vaikutuksia. Haluan vielä korostaa, että on täysin väärin linkittää Yhdysvaltain vetäytyminen sopimuksesta Kiinaan.

Yhdysvaltain presidentin Ronald Reaganin ja Neuvostoliiton johtajan Mihail Gorbatshovin 31 vuotta siten allekirjoittama INF-sopimus poisti Euroopasta lyhyen- ja keskimatkan ohjukset. Sopimus oli merkittävä, sillä sen avulla Euroopasta poistui muun muassa Neuvostoliiton SS-20- ja Naton Pershing-ohjukset.

Suuria milenosoituksia euro-ohjuksia vastaan

1980-luvulla ympäri Eurooppaa, Suomi mukaanlukien, oli suuria ydinohjuksia vastustavia rauhanmarsseja. Esimerkiksi silloisen Länsi-Saksan pääkaupunkiin Bonniin kokoontui jopa satojatuhansia mielenosoittajia vastustamaan euro-ohjuksia, kuten niitä tuolloin nimitettiin.

Useimmiten mielenosoittajat vastustivat vain Naton ohjuksia ja Neuvostoliitton SS-20-ohjuksista puhuttiin toisinaan vakavissaan tai humoristisessa mielessä "rauhanohjuksina".

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja