Onko Venäjän olemassaolo uhattuna ja Putinilla "lupa" käyttää ydinasetta? Aleksanteri-instituutin johtaja: "Jäin itsekin odottamaan jatkoa siihen lauseeseen"

Sota Ukrainassa, ydinaseet ja talouden tila – mitä Putinin puheesta jäi käteen, Markku Kangaspuro? 14:14
Sota Ukrainassa, ydinaseet ja talouden tila – mitä Putinin puheesta jäi käteen, Markku Kangaspuro?

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro perkasi MTV Uutiset Livessä presidentti Vladimir Putinin tiistaina pitämän Kansakunnan tila -puhetta.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Kangaspuro analysoi yhdessä MTV Uutisten toimittaja Leo Jaakkosen kanssa Putinin puheen aihe aiheelta ja pala palalta.

Putinin puhe venyi lähes kaksituntiseksi.

Puheessaan Putin käsitteli niin ydinasesopimuksen jäädyttämistä, maan tämänhetkistä taloutta, jo aiemmin kuultuja perusteluita sodalle sekä sen, että Putinista oli virhe luoda taloudellista keskinäisriippuvuutta lännen kanssa.

Venäjä ilmoitti noudattavansa sen ja Yhdysvaltojen välisen Uusi Start -ydinasevalvontasopimuksen asettamia rajoituksia, vaikka presidentti Putin ilmoitti päivällä pitämässään puheessa Venäjän keskeyttävän osallistumisensa sopimukseen.

Putin mainitsi puheessaan, että Venäjän olemassaolo on uhattuna, joka kuuluu olennaisena osana niin sanottuun ydinasedoktriiniin. Maa sallisi siis ydinaseiden käytön, jos sen olemassaolo olisi vaakalaudalla.

– Jäin itsekin sitä miettimään ja että seuraako sitä kommenttia sitten jatko – – mutta hän (Putin) ilmeisen tietoisesti jätti nostamatta tämän ydinaseen käytön siinä kohdassa, vaikka hän myöhemmin viittasi Venäjän ydinaseeseen, Kangaspuro sanoi MTV:lle. 

Katso analyysi kokonaisuudessaan jutun alussa olevalta videolta.

Katso myös: Putin vihjasi ydinasesopimuksesta irtautumisesta: ”Venäjä ei pidä lyhyen kantaman ydinohjuksia ydinaseina ja voisi käyttää niitä ennaltaehkäisevästi”

Ydinasesopimuksesta irtautuminen puhutti Putinin puheen jälkeen: ”Venäjä ei pidä lyhyen kantaman ydinohjuksia ydinaseina ja voisi käyttää niitä ennaltaehkäisevästi” 2:29

Lue myös:

    Uusimmat